Lelépnek Budapestről az ünnepekre

2012.10.19. 06:53 Módosítva: 2012.10.19. 08:58

Dörzsölhetik a tenyerüket a vidéki wellnes szállókban és az észak-afrikai úticélokra charterjáratokat üzemeltetők: a következő két hétben két négynapos ünnep és őszi szünet csábítja utazásra a magyarokat – sokakat idén valószínűleg utoljára. Az Utazó magazin körképe szerint a közelgő október 23-i hétvégén szinte teljesen megtelnek a vidéki hotelek, és számos charterre már hetek óta nem lehet helyet foglalni.

A legnagyobb vidéki hotelláncot üzemeltető Hunguestnél azt mondták, a lánc egyes szállóiban vannak még üres helyek, de a többségben – köztük Galyatetőn, Hajdúszoboszlón vagy Egerben – már rég nincs kiadó szoba erre a hétvégére, és november elejére is csak néhány. Szabó Sándor értékesítési igazgató szerint az őszi szünet utáni négynapos hétvége sokaknak inkább a temetők felkeresését jelenti, mintsem utazást, ráadásul az online foglalások térnyerésének köszönhetően egyre később választunk szállodát.

A Hunguest-vezető szerint az figyelhető meg, hogy az ünnepek előtt egy hónappal átlagosan 40 százalékos telítettséget mutatnak a szállodák, utána kezdünk lázasan utat keresni. Az is látszik, hogy a négynapos ünnepek idején – annak ellenére, hogy a hosszabb tartózkodás alatt alacsonyabb az egy napra eső ár – sokan csak két éjszakára mennek pihenni.

Egyértelműen látszik, hogy a többnapos ünnepek alatt sokkal nagyobb az utazási kedv, mint más hétvégéken. Az október 23-i hétvége ennek megfelelően minden üdülő- és gyógy szállodájukba teltházat hozott. Mindenszentek idején viszont, részben a családi emlékezések miatt, még gyengébb a foglaltság – mondta a lapnak Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgató-helyettese. A Danubiusnál úgy látják, hogy mára kialakult egy olyan rétege a magyar turistának, amelyen nem fog a válság, és előszeretettel jár wellness szállodába. Ezt ráadásul erősítette, hogy az év legnagyobb részében gyenge volt a forint, ami drágábbá tette a külföldi utazásokat.

Kivétel nélkül megteltek az előttünk álló hétvégére a Service 4 You független szállodaüzemeltető szállói, de telt házat regisztráltak a szintén független szállodaüzemeltetőnek számító Accent Hotel Management négy-öt csillagos hoteleiben is. A Service 4 You-nál sok a négyéjszakás foglalás, az Accentnél arról beszéltek, hogy a belföldi vendégéjszakák száma augusztusban, idén először, a külföldit meghaladó mértékben nőtt. A családbarát alsópáhoki Kolping Hotelben mindkét hosszú hétvégén teljes telt ház lesz, de a sok – egyébként sikeres hosszú hétvége – a köztes időszak rovására megy.

A kiutazás kedvnek jót tett, hogy a két hosszú hétvége néhány nap szabadsággal összekapcsolva már kéthetes szabadságot is lehetővé tesz. Tarnóczy Barna, a Tensi ügyvezetője azt mondta: sokan akarnak utazni, de a chartereket leszámítva az utolsó pillanatokig kivárunk a foglalással. A charterpiac egyik legnagyobb szereplőjénél, a Best Reisennél több utat foglaltak, mint a nyárra, a mostani időszakra eső négy egyiptomi és egy tenerifi járat hetekkel ezelőtt megtelt, de nincs hely Egyiptomba és Tunéziába sem.