Emma
-2 °C
6 °C

Itt a kormány ötlete az aszály ellen: több víz kell

2012.10.20. 08:16

A kormány által megtárgyalt aszálystratégia alapján a vízügyi feladatok komplex kezelése érdekében elkészült a Vízgazdálkodási, Öntözési és Aszálykezelési Stratégia konzultációs anyaga – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A dokumentumról még az ősz folyamán társadalmi egyeztetés kezdődik, amelynek során valamennyi érintett kifejtheti véleményét, állást foglalhat a felvetődő kérdésekkel kapcsolatban. A társadalmi vita eredményeinek ismeretében és ajánlásainak beépítésével készítik el a részletes stratégiai dokumentációt a jövő év közepéig.

Az elkészült konzultációs dokumentum a vízgazdálkodás valamennyi területére kiterjedően foglalja össze a főbb feladatokat. Többek között kitér a korszerű vízkészlet-gazdálkodásra, a vizek mennyiségi és minőségi védelmére, a vízvisszatartás lehetőségeire, az aszály elleni hatékony küzdelem és az öntözéses gazdálkodás elősegítéséhez szükséges lépésekre, a korszerű ár- és belvíz elleni védekezésre.

A kidolgozandó részletes stratégiai dokumentum alapozza majd meg a rövid és középtávú végrehajtási programot, kiemelt figyelemmel a víz keretirányelvben foglalt határidőkre. A dokumentum egyebek mellett a vízkészlethez igazodó tájhasználatra, a hatékony vízfelhasználásra, az aszálykockázat kezelésére, víztakarékos technológiák bevezetésére és a szükséges támogatási rendszerek kiépítésére is tesz javaslatokat - olvasható a tájékoztatóban.

A kormány e hónap elején határozatban hívta fel az érintett minisztereket, hogy dolgozzák ki a Nemzeti vízgazdálkodási, öntözési és aszálystratégiát és annak részletes cselekvési programját jövő év június 30-ig. A végrehajtásért a vidékfejlesztési, valamint a nemzeti fejlesztési miniszter felel.