Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

A szlovákoknál is felbukkant a marhára festett magyar disznó

2012.10.24. 16:53 Módosítva: 2012.10.24. 17:05

Magyarországi eredetű, marhahúsként megjelölt mélyfagyasztott sertéshúst találtak a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet (SVaPS) ellenőrei egy pozsonyi viszonteladó raktárhelyiségeiben – közölte Paulína Komárová, az SVaPS szóvivője szerdán. Néhány napja Svédországban bukkant elő több tonna, szintén marhahúsként eladott színezett sertéshús, amit szintén Magyarországról vásároltak.

A szlovákiai vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a 420 kilogramm mélyfagyasztott hús – amelyet csomagolásán marhabélszínként jelöltek meg – voltaképpen mesterségesen színezett sertéshús. A termék forgalomba nem került, a csalást a viszonteladó egy véletlenszerű ellenőrzés során állapította meg.

„A múlt héten láttam a hírt, hogy Svédországban Magyarországról származó színezett sertéshúst foglaltak le, ezért úgy döntöttem, hogy megvizsgálom a legutóbbi szállítmányt” – mondta Anton Suchy, a színezett húst megvásárló Hermes Clasic vállalat tulajdonosa. A szállítmányt viszonteladás céljából egy kassai székhelyű cégtől vásárolta a Hermes Clasic vállalat tulajdonosa. Erre a kassai cégre, amelytől a mostani szállítmányt vásárolta, eddig nem volt panasza.

A svédországi magyar hússzállítmányról múlt kedden jelentek meg a hírek. Akkor a svéd Aftonbladet című lap cikkében az szerepelt, hogy a húst Svédországban értékesítő vállalkozó azzal védekezett: hogy őt is becsapták, a 30-40 tonna magyar sertéshúst már neki is marhaként adták el.

A szlovák üzletember a „marhabélszín” kiolvasztása során a hús gyanús állagára lett figyelmes, ezért bevizsgáltatta a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeletnél. A hús protein vizsgálata során kiderült, hogy a VKC HU 574 EK csomagolási megjelölésű szállítmány kizárólag sertéshúst, valamint mesterséges színezőanyagot tartalmaz. A sertéshús átfestésére az elemzések szerint nem élelmiszeripari festéket, hanem más szintetikus festékanyagot használtak.

Svédországba a svéd sajtóhírek szerint egy Filetto Kft. nevű magyar vállalat szállította a megfestett húst. A cégnél telefonos érdeklődésünkre annyit közöltek: valóban az ő termékükről van szó, és az ügyben valóban folyik egy vizsgálat. Hogy a mostani szlovák szállítmány is az ő húsuk-e, azt nem tudni, a céget ugyanis kedden a cikk megjelenéséig – többször próbálkozásunk ellenére – nem tudtuk elérni. Az eset azonban kísértetiesen arra emlékeztet: akkor is a hús állaga volt gyanús, akkor is bélszínnek tüntették fel a szállítmányt.

Bár az ügyről már értesült a szlovák rendőrség is, hivatalosan még nem indítottak vizsgálatot. „Együttműködünk az ügy kapcsán a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelettel, eddig azonban nem kaptunk feljelentést” – mondta Alexander Szabó, a kassai kerületi rendőrkapitányság szóvivője. Jozef Bíres, a SVaPS igazgatója az eset kapcsán azt nyilatkozta: az ügyről magyar partnerével is egyeztetni fog.

Az eset azért is veszélyes – írta még korábban a svéd lap –, mert csalás a lap szerint egészségügyi szempontból is rendkívül veszélyes, mert a marhahúsnál gyakori, hogy nem teljesen átsütve készítik el, a nyers disznóhús azonban jelentős kockázatokat hordoz. Betegséget okozhat például a nyers húsban lévő élősködő, a trichina nevű, szabad szemmel nem látható parányi fonalféreg.  • Vennék
  • Hírek