Betelefonáltunk hárommilliárdot az államnak

2012.10.24. 16:02 Módosítva: 2012.10.24. 16:11

A hó elején közölt előzetes adatnak megfelelően 13,7 milliárd forintos többlettel zárt szeptemberben a magyar államháztartás – közölte szerdán a nemzetgazdasági tárca; a részletes jelentést itt olvashatja (pdf). Tavaly szeptemberben az államháztartás központi alrendszerének hiánya 26 milliárd forint volt.

A központi költségvetés 19,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 12,6 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 18,6 milliárd forintos deficittel zártak. Az államháztartás központi alrendszerének első kilenc havi hiánya 545,8 milliárd forintra teljesült, ez az éves tervnek nagyjából 95 százaléka.

A korábbi évekhez képest kiemelkedően jó szeptemberi egyenleghez elsősorban a bevételek emelkedésére volt szükség. Ezt lényegében az NGM jelentése is elismeri, mint írják, a szeptemberi bevételek a tavalyit 31 milliárd forinttal haladták meg. Nőtt az általános forgalmi adóból, a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból és az illetékbevételekből beérkező összeg, de a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések és a kamatbevételek is nagyobb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában. Ugyanakkor a 31 milliárdos pluszbevétellel 30 milliárd forinttal megnőtt kiadások állnak szemben a központi költségvetésben.

A részletes adatok szerint szeptemberben beérkezett az első telefonadó-befizetés; a júliustól élő új adónem 3,1 milliárd forintot hozott a költségvetésnek. Játékadóból 3,8 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 400 millió forinttal (9,4 százalékkal) alacsonyabb a tavaly szeptemberinél.