Ha jön a Matolcsy-csomag, megy a bankszövetség elnöke

2012.10.24. 13:05

Váratlannak és megdöbbentőnek nevezte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy héttel ezelőtti bejelentését Patai Mihály a tranzakciós illeték általános kulcsának 1 ezrelékről 2 ezrelékre történő emelésére és a bankadó megígért feleződésének elmaradására vonatkozóan. Annál is inkább, mert két írásbeli megállapodás is köttetett korábban a bankszövetség és a kormány között, amely ezt kizárta. „Megértem, hogy változnak a körülmények, és valaki nem tudja tartani az általa aláírt írásos megállapodást. Ilyenkor szerződésmódosítást szoktak alkalmazni, erre azonban nem adott lehetőséget a kormány” – mondta Patai, mi lepte meg igazán.

A szerda délelőtti bejelentést megelőző napon, kedden reggel tájékoztatta Matolcsy György Patai Mihályt a kormány szándékáról. Patai elmondása szerint ezért kedden estére összehívta a Bankszövetség elnökségi ülését, amelyen ismertette a tagokkal a kormány szándékát, egyúttal felajánlotta saját lemondását arra az esetre, ha a parlament megszavazza a kormány döntését. Valakinek ugyanis Patai szerint vállalnia kell a felelősséget azért, hogy az általa képviselt, együttműködésre épülő stratégia megbukik.

Mint ismert, az októberben bejelentett, összesen 764 milliárd forintos két Matolcsy-csomag hatalmas terhet ró a banki szférára. A korábbi kormányzati ígéretek ellenére 2013-tól nem feleződik meg a bankadó, aminek 72 milliárd forint a költségvetési hatása. A tranzakciós illeték – ismertebb nevén csekkadó – mértéke a tervezett 1 helyett 2 ezrelékes lesz, ami 90 milliárdos pluszterhet jelent a szektornak, ráadásul az ATM-használat 3 ezrelékkel adózik, amitől 30 milliárdot remél az állam. A bankszektort így jövőre összesen 454 milliárd forintnyi adóteher sújtja 2013-ban, ebből 192 milliárd a két új csomagból jön össze.

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Fotó: Kovács Attila / MTI

Patai Mihály elmondta: sokan felhívták, és biztosították támogatásukról, együttérzésükről. Sokan azt javasolták neki, hogy maradjon, hiszen a szövetség elnökségében a döntések konszenzussal születtek, és a kormánnyal kötött megállapodás aláírásán a kereskedelmi bankok vezérigazgatói is részt vettek, a megállapodást pedig a másik fél rúgta fel.

A bankszövetség elnöke azonban másképp látja saját helyzetét: ha ő mint banki vezérigazgató választ egy vezérigazgató-helyettest, de ő megbukik, nem a helyettest hibáztatja, hanem saját magát, mert rossz személyi döntést hozott. Ezúttal tehát bár a másik fél rúgta fel a megállapodást, Patai azt ismerte el saját hibájának, hogy rosszul mérte fel a másik felet.

A fentiek ellenére nem mondható azonban, hogy nem volt eredménye a kormány és a bankok között december 15-én köttetett megállapodásnak, és Patai elnöki munkájának. Naponta háromezren fordulnak az árfolyamgát ügyében a bankokhoz, és százezres nagyságrendben sikerül devizahiteles családok terhein enyhíteni – hangsúlyozta a Magyar Bankszövetség jelenleg még hivatalban lévő elnöke.