Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vagyonokat fognak kimenekíteni az országból

2012.10.24. 11:00 Módosítva: 2012.10.24. 14:18

Méltatlannak érzi a Magyar Bankszövetség a bankok elleni politikai támadásokat. Ezekből lehet politikai tőkét kovácsolni, de hosszú távon a szlogenek vissza fognak ütni. A bankszektor több millió magyar számára a kiszámíthatóságot és a biztonságot jelenti – mondta a szervezet sajtórendezvényén Kovács Levente főtitkár. Folyamatosan az hangzik el, hogy a bankokat az IMF-hitelből megsegítették, és még ezek után is kiviszik a forrást. Magyarországon semmilyen külföldi tulajdonú bank az IMF-től pénzt nem kapott, csak a magyar tulajdonúak jutottak mintegy kétmilliárd euró forráshoz – mondta a főtitkár.

Az elmúlt hetekben bejelentett, összesen 764 milliárd forintos két Matolcsy-csomagnak számos olyan eleme van, amelyek károsan hatnak a bankokra. A korábbi kormányzati ígéretek ellenére 2013-tól nem feleződik meg a bankadó, aminek 72 milliárd forint a költségvetési hatása. A tranzakciós illeték – ismertebb nevén csekkadó – mértéke a tervezett 1 helyett 2 ezrelékes lesz, ami 90 milliárdos pluszterhet jelent a szektornak, ráadásul az ATM-használat 3 ezrelékkel adózik, amitől 30 milliárdot remél az állam. A bankszektort így jövőre összesen 454 milliárd forintnyi adóteher sújtja 2013-ban, ebből 192 milliárd a két új csomagból jön össze.

Az elmúlt húsz évben a szektor az infláció felett átlagosan 3 százalékos tőkearányos nyereséget produkált, holott a Lengyelországban és Csehországban még a válság által sújtott évben is magasabb lesz a tőkearányos nyereség 15 százaléknál, nyugaton pedig mind a bankok, mind a multinacionális vállalatok jellemzően elérik a 6 százalékos értéket. Magyarországon ráadásul az elmúlt évek a folyamatos veszteségről szóltak, és az idei kilátások is kedvezőtlenek.

A Magyar Bankszövetség továbbra is azért küzd, hogy a parlament ne szavazza meg a 2 ezrelékes tranzakciós illetéket, hiszen minél magasabb ez, a bankszektor veszteségessége miatt annál inkább át kell hárítania az ügyfeleire. Minden bank egyedileg dönt, de ez lesz a tendencia, mondta Kovács.

Ilyen általános mértékű, magas kulccsal bevezetett tranzakciós adó máshol nem jellemző. Amennyiben nagyvállalatok ennek hatására kiviszik Magyarországról a forgalmuk egy részét, ezzel együtt megtakarításaikat is kiviszik. A hitel/betét aránya mára 120 százalékra csökkent, de a forgóeszköz-hitelezésben aktívak maradtak a bankok, a túlzott adóterhelés hatására azonban ez is veszélybe kerül, ami a GDP akár 10 százalékos visszaesésével is járhat Kovács Levente szerint. Úgy fogalmazott, hogy az illetéknek nevezett új adó bumerángként fog visszaütni, „a vállalati hitelállomány 1 százalékos csökkenése a GDP 0,5 százalékos visszaesését indokolja” – mondta.

A bankok és a kormány között született megállapodás nem egyszerűen a helyi leánybankok, hanem egyúttal az anyabankok bevonásával született meg 2011. december 15-én. Ebben a Magyar Bankszövetség vállalásokat tett Növekedési Paktum néven. Februárban benyújtotta javaslatait, választ azonban ezekre nem kapott – mondta Kovács Levente. Az, hogy a megállapodást a kormány felrúgta, a banki terhek növekedését eredményezi, így a szektor nem lesz képes hozzájárulni a gazdaságélénkítéshez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!