Csak 453 milliárd Matolcsy 764 milliárdja

2012.10.25. 14:30 Módosítva: 2012.10.25. 14:43

A kormány által elfogadott intézkedésekkel teljesíthető a jövő évi 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycél Kovács Árpád szerint. A Költségvetési Tanács elnöke a külföldi kereskedelmi kamarák által szervezett eseményen csütörtökön Budapesten azt mondta: az első csomag nettó hatása mintegy 200 milliárd, a másodiké 253 milliárd forint. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 397 és 367 milliárd forintos egyenlegjavító, illetve kiigazító csomagot jelentett be október 5-én és 17-én.

A kormány által bejelentett elvonások és restrikciós intézkedések költségvetési hatását nem lehet „egy az egyben figyelembe venni, mivel egyéb hatásaik is vannak a gazdaságra” – jegyezte meg Kovács Árpád.

 Bevételnövelő intézkedések (első csomag)  Ennyit vár tőle a kormány (milliárd)
Tranzakciós illeték emelése (MNB nélkül) 60
Pénztárgépek elektronikus bekötése 95
Fordított áfa a sertéságazatban 10
Kisvállalati adózás 15
TB-járulékplafon eltörlése 51
 Összesen:  231
 Bevételnövelő intézkedések (második csomag)  
A bankadót nem felezik meg. 72
Tranzakciós illeték további emelése 90
Államkincstár adójának emelése 40
Iparűzés adóalap kiszámításának változása 35
Közműadó 30
Nő a cafeteria adókulcsa. 40
NAV egyedi számlák ellenőrzése 60
 Összesen  367
 Kiadáscsökkentő intézkedések (összesen)  
Nyugdíj/bér egyszerre nem 30
EU-s társfinanszírozás csökkentése 55
Elmaradó béremelés 73
Segélyplafon 8
 Összesen  166
 Teljes megszorítás  764

Korábban az Index is megírta: bár a csomagok bejelentése után több elemző is úgy vélte, a kormány túllőtte magát a tervvel, a helyzet az, hogy a 764 milliárdos csomag tényleges költségvetési hatásai inkább az 500-550 milliárdot közelítik. Márpedig a jóval kisebb növekedés mellett ez csak éppen elég lesz ahhoz, hogy megfeleljünk Brüsszelnek, és ne vonják meg tőlünk az uniós források egy részét. A Költségvetési Tanács elnökének mostani becslése még a mi korábbi számításainknál is pesszimistább.

Ugyanakkor Kovács Árpád szerint jó irányba fordult a kormány. A szakember szerint az elmúlt években az európai intézményekkel való vitának „végig az volt a lényege, hogy ne egyszeri bevételekből tartsuk a költségvetési egyensúlyt, még akkor is, ha az éppen szabályos, hanem próbáljuk meg a folyó kiadásokat folyó bevételekkel fedezni”. Ebben a tekintetben a kormány óriási lépéseket tett, és erről szólnak a mostani kiigazítások is – idézi a szavait az MTI.

Kovács Árpád az IMF-tárgyalásokról mondta: a magyar adósság alakulásának szempontjából kulcskérdés egy megállapodás megkötése az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Jelentős különbség van ugyanis a Magyarország által jelenleg elérhető piaci kamatok és a nemzetközi hitelezők által kínált kamatszintek között. Márpedig a több száz milliárd forintos kamatkülönbözet miatt elgondolkodtató, hogy érdemes meghajolni a nemzetközi szervezetek feltételei előtt.

Arról az aggasztó jelenségről is beszélt a Költségvetési Tanács elnöke, hogy Magyarországon nincsenek meg a gazdasági növekedés feltételei. Nagy kérdésnek nevezte, hogy a magyar gazdaság jelenlegi recessziója átmeneti-e. Ahhoz, hogy ne legyen átmeneti, konjunktúraváltozás kell Európában, illetve alapvető változásra van szükség Magyarország fejlesztési és finanszírozási környezetében. Szerinte Magyarország ma mélyen alatta van annak a fejlesztési aránynak, ami a térségre jellemző, és ezt a banki hitelezés alacsony aktivitása is igazolja.