Megsértődött ránk az IMF?

2012.10.25. 09:01 Módosítva: 2012.10.25. 09:17
A kormányban azzal számolnak, hogy idén már nem jön vissza Budapestre a Nemzetközi Valutaalap tárgyalódelegációja, vagyis nem folytatódnak a hivatalos tárgyalások az új hitelkeretről - írja csütörtöki számában a Népszabadság. Közben más sajtóhírek szerint az Orbán-kormány kemény harcra készül az Európai Bizottság ellen a túlzott deficit eljárás ügyében, ám a brüsszeli testület ezúttal nem lesz engedékeny.

A napilap cikke szerint az IMF valószínűleg zokon vette a kormány két héttel ezelőtt indított mediakampányát (bővebben itt), melyben a kormány fizetett hirdetésekben hangsúlyozza, hogy milyen kérdésekben nem enged a valutaalapnak - idézi a lapot a portfolio.hu.

A napilap egy tárgyalási folyamatokra rálátó forrásra hivatkozva azt is megjegyzi, hogy a nemzetközi szervezetek távolmaradása mögött az is meghúzódik, hogy a brüsszeli apparátust befolyásolni tudó gazdasági érdekcsoportok "nem szeretnék kiengedni Magyarországot a túlzott deficit eljárás alól. Egy kormánypárti politikus szerint Brüsszel ezért követel egy 2/B Matolcsy-csomagot az eddigieken felül.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai online tájékoztatóján a tárca helyettes államtitkára érdeklődésünkre hangsúlyozta, hogy az esetleges szankciók elkerülése, a túlzott deficit eljárás megszüntetése érdekében a kormány kész újabb intézkedésekről dönteni.

A napilapnak nyilatkozó kormányzati forrás abban bízik, hogy bár a november 7-i brüsszeli jelentésben még nem szüntetik meg a túlzott deficit eljárást Magyarországgal szemben, de a decemberi Ecofin-ülésen ez megtörténik. Ha az Európai Bizottság a közeljövőben rábólint a 2013-as költségvetésre, akkor a kormány reményei szerint az IMF is visszatér a tárgyalóasztalhoz.

Csata Brüsszel ellen

Közben a hvg.hu csütörtök reggeli cikkében kormányzati és fideszes források alapján arról számolt be, hogy Orbán Viktor és fő szövetségese, Matolcsy György hónapok óta az EU-val folytatott konfliktusra figyel, ezt a harcot akarják megnyerni. Ebben a tekintetben a valutaalappal folytatott tárgyalások csak részletkérdésnek tűnnek. A portál szerint a magyar miniszterelnök rendkívüli jelentőséget tulajdonít az uniós pénzügyminiszterek november 7-i és decemberi tanácskozásának, itt ugyanis hazánkról is dönthetnek.

A portálnak nyilatkozó magas rangú fideszes politikus azt mondta, hogy már az első Matolcsy-csomag bejelentésekor ott lapult a fiókban a második pakk, ami a bankokat terheli leginkább.

A kormányfő több okból kifolyólag is küzd azért, hogy megszűnjön Magyarország ellen a túlzott deficit eljárás:

- egyrészt ez az egyetlen eszköz, amellyel Brüsszel befolyásolhatja a magyar gazdaságpolitikát

- másrészt nagyobb mozgásteret szeretne a kormány a 2014-es választásokhoz közeledve a következő két évben ("választási költségvetés")

- ha az eljárás nem szűnne meg, akkor a kormány 150 milliárd forintnyi uniós forrást kockáztatna, melynek következtében magyarországi beruházások kerülnének veszélybe, de mint egy forrás fogalmazott: nem maradhatnak el "a szalagátvágások".

A Bizottság kemény lesz

A hvg.hu-nak magas rangú, név nélkül nyilatkozó fideszes forrás úgy vélte, hogy "az Európai Bizottság a kemény dió, mert a Fidesz vezetősége szerint a Bizottságban van egy olyan csoport, amely meg akarja törni a magyar kormányt".

Az origo.hu szerdai cikkében annak járt utána, hogy az Európai Bizottság miért keménykedik most Magyarországgal, miután pénteken Orbán Viktor brüsszeli szavaiból az derült ki: a két Matolcsy-csomag sem lesz elegendő a 2013-as költségvetésben.

A portál beszámolója szerint azért lett keményebb az EU, mert a magyar költségvetés ügye túlságosan átpolitizálttá vált. A kormány az elvártnál nagyobb csomagot tett le az asztalra és a múlt heti brüsszeli szakértői egyeztetéseken ez rendben lévőnek tűnt, ezért felsőbb szinteken csúszott el a csomag. Valószínűnek tűnik, hogy az államok politikai vezetői szólították fel a magyar kormányt.

Az EU keményebb hozzáállása arra is visszavezethető, hogy Brüsszel idén tavasszal már egyszer megjárta, amikor megszüntette a Magyarország elleni szankciót, ám ezt követően a kormány szinte azonnal költségvetési lazításról döntött. "Most az EU újra olyan helyzetbe került, hogy a kohéziós források befagyasztásának szankciójával fenyegethet, a bizottság pedig még egyszer nem akarja olyan könnyen megadni magát, ahogyan tavasszal" - fogalmaztak többen a portálnak.

"Egy rossz tanulótól, a fejét örökké a csínytevésen törő gyerektől a tanár mindig többet vár, és csak akkor hiszi el neki, hogy végre megtanulta a leckét, ha ezt többször be is bizonyítja" - érzékeltette az egyik forrás.

Egy kormánypárti forrás úgy véli, hogy a bizottsági keménykedés nem gazdasági, hanem politikai természetű.