Az IMF-nek állítólag elege lett

2012.10.26. 10:41 Módosítva: 2012.10.26. 11:49

Elmérgesedett a viszony a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány között, az IMF-nél házon belül már arról beszélnek, hogy gyakorlatilag szakítottak a magyar féllel – írja az Origo a tárgyalásokat ismerőktől származó információk alapján. A cikk felidézi: az egyeztetések már a kezdetekkor döcögtek, nyolc hónapba telt, mire leültek egymással a felek a magyar kormány tavaly novemberi bejelentése után, miszerint ismét a Valutaalaphoz fordulunk. Az Index forrásai megerősítették, valóban születtek az IMF-en belül olyan feljegyzések, amelyek számos kifogást felsoroltak.

A cikk megjelenése gyors forintgyengülés kezdődött: az euró árfolyama a 279,6 forint körüli szintről 282,5 forint magasságába emelkedett, és bár onnan átmenetileg visszatért 281,7 forint környékére, hamarosan ismét 282 forint fölött volt.

Az IMF-en belül többen úgy élték meg eddig is, hogy a kormány nem is akar megállapodni, a török kártyát játssza, írja az Origo. Úgy érezték, Orbánék így akarják a jó piaci hangulatot kihasználva és fenntartva kihúzni az időt a 2014-es választásokig a megállapodás nélkül. Az IMF és az EU ugyanis csak úgy adna hitelt, ha folyamatos egyeztetéseken, ellenőrzéseken keresztül beleláthatna Orbán lapjaiba, ezt azonban a miniszterelnök szeretné megúszni. Arról, hogy a magyar kormány a törökök által alkalmazott trükköt alkalmazza, még februárban írt az Index. A taktikázás lényege: úgy tesznek, mintha meg akarnának állapodni, de aztán mégsem; a törökök 2008-tól másfél évig tudták ezt csinálni.

A cikk szerint nagyon rossz üzenete volt annak is, hogy épp az IMF tokiói közgyűlésének kezdetén indult a Valutaalap-ellenes médiakampány. Varga Mihály főtárgyaló és Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára két IMF-vezetőtől is  fejmosást kapott, „komolyan a szőnyeg szélére állította a Valutaalap európai térségért felelős vezetője és egyik vezérigazgató-helyettese a szervezettel tárgyaló Vargát és Pleschingert”. A cikk szerint különösen megalázó lehetett, hogy Varga főtárgyaló létére előzetesen nem is tudott az elindított kampányról.

Arról, hogy az IMF megsértődött az ellene kezdett hangulatkeltésen, nem ez az első hír. Csütörtökön a Népszabadság számolt be arról, hogy az IMF valószínűleg zokon vette a kormány két héttel ezelőtt indított mediakampányát (bővebben itt). A nemzetközi szervezetekkel megromlott viszonyunk magyarázhatja azt is, hogy az Európai Bizottság sem akarja kiengedni az országot a túlzottdeficit-eljárás alól, bár tény, hogy esetükben a 2004 óta folyamatosan be nem tartott ígéretek elfogadható magyarázatot jelentenek.

A nyilvánosságra került információk kapcsán az Index írásban megkereste Varga Mihály sajtóirodáját, valamint a nemzetgazdasági tárcát és a kormányszóvivői irodát; az IMF-nél szintén vannak kérdéseink. Nemcsak a cikk állításait kértük kommentálni, rákérdeztünk arra is, hogy a magyar kormány mikor tervez reagálni a nemzetközi szervezetek legutóbbi észrevételeire, mikorra tervezi a hiteltárgyalások folytatását, ezt az időpontot jelezte-e már, vagy ha nem, mikor tervezi jelezni az IMF-nek és az Európai Bizottságnak. Választ egyelőre sehonnan nem kaptunk.