500 milliárdos bejelentés jöhet Orbántól

2012.10.27. 07:53 Módosítva: 2012.10.27. 08:05

Orbán Viktor akár már ma, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen bejelentheti, hogy a kormány milyen megoldást kínál az eladósodott önkormányzatok helyzetének rendezésére – írja szombati számában a Magyar Nemzet és a Népszava.

A Magyar Nemzet fideszes forrásból úgy értesült: a kormányfő azt jelentheti be, hogy az állam a háromezer fő alatti önkormányzatok adósságát veszi át, az efölötti lélekszámú településeknél pedig sávos megoldást alkalmaz a hitelállomány konszolidációjára. Vagyis minél nagyobb egy település, annál kisebb lehet az adósságátvállalás mértéke.

A Népszava szerint mintegy 500 milliárd forintos adósságkonszolidációs csomag lépéseit jelentheti ma be Orbán Viktor, amivel az állam az önkormányzatok teljes, 1200 milliárdos adósságállományának csaknem felét átvállalná. A lap információi szerint az állam még az idén 100 milliárd forint értékben átvállalja minden önkormányzat folyószámlahitelét, továbbá ugyanekkora összegben több száz település további adósságának egy részét. Az intézkedés második lépcsőjében még pontosan meg nem határozott szempontok alapján a fennmaradó mintegy 1000 milliárd forintnyi, hosszú futamidejű kölcsönök legalább 30 százalékát vállalná át.

A Napi Gazdaság csütörtökön írt arról, hogy tömeges csőd jöhet az önkormányzatok körében. Önkormányzati érdekképviseletek szerint januártól működési zavarokra kell számítani, ha addig az Országgyűlés nem rendezi a települési önkormányzatok helyzetét – írta a lap. Kósa Lajos debreceni polgármester és más önkormányzati vezetők a hvg.hu tudósítása szerint pedig azt javasolták, ne legyen általános az adósságátvállalás, és a konszolidáció után állítsák saját lábára az önkormányzati rendszert.

Szakértők szerint a jelenlegi átmeneti helyzet arra kényszeríti a településeket, hogy erőn felül próbálják visszafizetni hiteleiket az év végéig, ez azonban meghaladja jelentős részük teherbíró képességét, így január elsejétől komoly finanszírozási problémákra lehet számítani. A Magyar Nemzet korábban arról írt, hogy idén legalább 200 milliárd forint adósságot kell az önkormányzatoknak megújítaniuk, ezt, illetve az egész adósságállomány felét konszolidálhatja a kormány.