Továbbra is a szégyenpadon maradunk

2012.10.27. 07:32 Módosítva: 2012.10.27. 07:44

Nem valószínű, hogy az Európai Bizottság megszünteti Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárást – értesült a Magyar Nemzet. A kormányhoz közelálló lap szerint ugyanakkor azonban az európai uniós támogatásokat várhatóan nem veszítjük el, mert a kormány „keményen lobbizik a kohéziós forrásokért”.

A cikk a korábban már hangoztatott kormányzati álláspontot ismételve azt írja: a Magyarországról november 7-én megjelenő uniós állásfoglalás valószínűleg nem szakmai, hanem politikai alapon születik meg, „politikai döntés születik, amikor a jövő évi magyar büdzsét is értékelik”.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Németország informálisan már jelezte: nem támogatja a felzárkózási támogatások megnyirbálását. A téma azért is érzékeny, mert Brüsszel csupán egy-két kisebb tételt vitat, miközben Portugália, Spanyolország és a görögök hatalmas engedményeket kaptak. Ha Magyarországot szigorúan büntetnék, az felvetné a kettős mérce alkalmazását – vélekedett a lap forrása, szintén a korábban hangoztatott kormányzati álláspontnak megfelelően.

Mint ismert, Magyarország a 2004-es uniós csatlakozása után a múlt évig nem tudta éves költségvetési hiányát GDP-arányosan 3 százalék alá csökkenteni. Tavaly részben egyszeri tételekkel, részben átmenetinek szánt különadókkal sikerült többletet, de az egyszeri tételek nélkül is 3 százalékosnál kisebb hiányt elérni, ám az EU azt továbbra is kétkedve fogadta, az Európai Bizottság februárban, amikor a 144 milliárd forintos támogatás-befagyasztást javasolta, azt írta: a magyar kormány nem tudta garantálni, hogy „költségvetése tartósan és fenntartható módon az EB által megkövetelt 3 százalékos GDP arányos hiánytartományon belül marad”.

A cikk megemlíti: Brüsszel most csekély, a bruttó hazai termék kevesebb mint 0,1 százalékát vitatja a jövő évi büdzsé sarokszámaiban, ami egy-kétszer tízmilliárd forintos tételt jelenthet. A bizottság e könnyen megoldható problémára hivatkozva mégis ismét a kohéziós támogatások egy részének megvonásának fenyegetőzik. Orbán Viktor miniszterelnök ennek kapcsán a múlt héten azt mondta, csinálhat az ország bármit, sose lesz elég.

Az Európai Bizottság korábban lapunkkal közölte, a magyar kormánynak 2012 év végéig van módja a korrekcióra, a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről jövő tavasszal dönthet a bizottság, az Eurostat által validált idei adatokat mérlegelve. Mindez azt is jelenti, hogy elvi esélyünk sem lett volna arra, hogy Brüsszel az eljárást novemberben felfüggessze.