Üzent az IMF: Nincs tárgyalási időpont

2012.10.27. 11:24 Módosítva: 2012.10.27. 13:30

Továbbra sincs időpont az IMF és Magyarország közötti tárgyalások folytatására - tájékoztatta Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviselője szombaton a Reuters hírügynökséget, írja az MTI. A hírügynökség budapesti irodájának küldött írásos válaszában a magyarországi irodavezető egyben hangsúlyozta: a kormány legutóbbi adóügyi intézkedései szembe mennek az IMF ajánlásaival.

"Mint korábban már kifejtettük, szerintünk a költségvetési kiigazító intézkedéseknek a kiegyensúlyozott konszolidációra kell összpontosítaniuk ad hoc adóintézkedések helyett" - áll az írásos válaszban.

Varga: Tárgyalunk

Egyáltalán nem szakadtak meg Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság között zajló hiteltárgyalások, a nemzetközi szervezetek jelenleg a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett költségvetési egyenlegjavító intézkedéseket értékelik – mondta Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken az Index kérdésére.

A miniszter arra reagált, hogy az Origo szerint a nemzetközi hitelezők és a magyar tárgyalódelegáció közötti tárgyalások „szakítás közeli állapotba” kerültek, a többi között a magyar kormány által október elején indított, a hiteltárgyalásokról szóló médiakampány miatt, illetve azért, mert az IMF-nek elege lett a magyarok halogató tárgyalástechnikájából.

Újabb levél ment

Az IMF-ügyi főtárgyaló az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a héten újabb levelet küldött az IMF magyarországi tárgyalódelegációját vezető Tanos Arvanitisnek, amelyben tájékoztatta az elmúlt egy hónapban hozott kormányzati intézkedésekről, vagyis az október elején és közepén bejelentett kiigazításokról. Kérdésünkre azt mondta: az intézkedések november végére épülhetnek be a 2013-as költségvetési törvényjavaslatba. Várhatóan nem új törvény tervezete kerül az országgyűlés elé, hanem a meglévő, nyáron egyszer részben már elfogadott javaslatot fogják átdolgozni, válaszolta.

Varga beszélt arról is: az IMF és a Világbank tokiói közgyűlésén a magyar delegáció tagjainak tárgyalásain óhatatlanul szóba került a médiakampány ügye. A nemzetközi szervezetek azonban professzionális módon állnak a tárgyalásokhoz, így az nem befolyásolja érdemben a hiteltárgyalások folytatását. Hogy az mikorra várható, arról kérdésünkre azt mondta: az Európai Bizottság november 7-én teszi közzé szokásos őszi, elsősorban az uniós tagállamokra vonatkozó makrogazdasági előrejelzését. Várhatóan ezt követően folytatódik a hiteltárgyalás. „A magyar kormány sokszor elmondta, mi ott ülünk az asztalnál, és várjuk a tárgyalófeleket” – mondta a már a kormányfő szájából is elhangzott érveket.

Esés jön, ha megy az iMF

Samu János, a Concorde elemzője szerint, nem lehet eldönteni, mennyi a valóságtartama a megjelent híreknek, szerinte semmi nem tudta ezt alátámasztani vagy megcáfolni. Lehetséges azonban, hogy tényleg megsértődtek az IMF tárgyalói, ugyanis nem számítógépek tárgyalnak egymással, az érzelmek itt is szerepet játszanak valamennyire.

A jelenlegi piaci hatásokban jelentős szerpe van annak, hogy éppen viszonylag rossz a nemzetközi piaci hangulat. Ebben a környezetben sokkal nagyobb figyelmet kap ez a hír, mint ha a hangulat jó lenne. Annak is hasonló hatása volt, amikor a miniszterelnök videóüzenetben jelentette ki, hogy visszautasítjuk az IMF feltétetleit.

Az, ha a Valutaalap kizártnak tartaná a megegyezés lehetőségét, mindenképpen rossz lenne Magyarországra nézve, ugyanis továbbra is a régió legsérülékenyebb országa vagyunk. A gazdasági környezet bármilyen negatív változása sokkal jobban érződik, ha nincs IMF-megállapodás. Samu szerint, ha nem fenyegeti az országot hirtelen piaci pánik, akkor nem lesz megállapodás. Szerinte a magyar fél túl nagy kompromisszumkészséget feltételez az IMF részéről.