Salamon
-1 °C
13 °C

Varga: Nyilván van élet IMF-megállapodás nélkül is

2012.10.29. 10:29
November 7-e után dönthetnek a nemzetközi szervezetek arról, hogyan folytatódnak a tárgyalások a magyar kormánnyal - mondta Varga Mihály a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Addig nem várhatóak érdemi előrelépések.

Nem újdonság, hogy nincs még új időpont a tárgyalások folytatására - mondta Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. Arra a kérdésre, hogy az IMF szerint a költségvetési kiigazító intézkedéseknek a kiegyensúlyozott konszolidációra kell összpontosítaniuk ad hoc adóintézkedések helyett Varga Mihály elmondta, már júliusban világos volt, hogy a magyar kormány és a valutaalap álláspontjai eltérnek egymástól, miként a tárgyalási pozíció is, írja Portfolio.

A miniszter szerint Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi kirendeltség-vezetője a kormány októberben bejelentett költségvetési kiigazító csomagjaira reagált, amelyeket november 7-ig értékel az Európai Bizottság.

November 7-én teszi közzé Brüsszel értékelését, és a nemzetközi szervezetek, egymással együttműködve, ekkor döntik el, milyen formában folytatódhatnak a tárgyalások a magyar kormánnyal.

Varga Mihály ismét elmondta, Magyarországnak nem az IMF pénzére van szüksége - a miniszter arra utalt, hogy az IMF-megállapodás biztonságosabbá és olcsóbbá tenné az ország finanszírozását. Varga azzal érvelt, hogy az állampapírhozamok csökkentek, a költségvetést illetően nem az a kérdés, hogy 6-7 százalék lesz-e a hiány, hanem, hogy 3 százalék alatti lesz-e, többletes a folyó fizetési mérleg és Magyarország azon három ország egyike az unióban, ahol csökkent az államadósság.

Arra a riporteri kérdésre, hogy ezek szerint akkor sincs tragédia, ha nem születik meg a megállapodás, Varga azt mondta, "nyilván az élet megy tovább", ha nincs megállapodás a valutaalappal, de szerencsésebb volna, ha lenne, hiszen az a minimális, néhány tized százalékos hatás a külföldi befektetőket biztonságosabbá tenné, a kormány ezért most azon dolgozik, hogy megpróbálja elfogadtatni az IMF-fel a magyar álláspontot - részletezte Varga Mihály.