Jövőre is csak várhatunk a fizetésemelésre

2012.10.30. 07:44

„Az elkövetkezendő egy évre vonatkozóan a haza kkv-k nagy többsége az alkalmazotti létszám stagnálását valószínűsíti, de a létszámbővítésben gondolkodó vállalkozások többsége is csupán néhány fős munkaerő–felvételt jósol, ezért a kkv szektorban továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése. Csak minden ötödik vállalkozás számol dolgozói bérének növekedésével” – mondta el Németh László a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőinek megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index kutatás eredménye alapján elmondható, annak ellenére, hogy az index pár pontot javulni tudott, továbbra sincs fellendülés a szektor munkaerő felvételi szándékában. A munkaerő-lekötéssel kapcsolatos várakozások jelenleg -34 ponton állnak, amely megközelíti a 2009-es mélypontot.

„A júliusban hatályba lépett új munka törvénykönyve, valamint a kormányzati munkahelyvédelmi intézkedések pozitív hatásai egyelőre nem érzékelhetők a vállalkozásoknál, ugyanis a cégvezetők mindössze 11 százaléka készül létszámbővítésre, emellett a cégek 73 százaléka változatlan alkalmazotti létszámmal tervez” – magyarázta az eredményeket Németh.

Az árbevétel kategóriák szerinti bontásban egyértelműen az látszik, hogy minél nagyobb a vállalkozás, annál nagyobb a munkaerő felvételi szándék. A kkv-k 8 százaléka számol létszámleépítéssel az elkövetkezendő egy évben. A leépítési szándék a mezőgazdasági vállalkozásoknál a legalacsonyabb, mindössze 3 százalékuk tervezi azt. Az ország különböző régióit tekintve azonban kiemelkedik az észak-magyarországi régió, ahol a cégek ötöde.

Az alkalmazotti fizetéseket illetően a cégvezetők több mint fele változatlan bérezéssel számol a következő egy évben, és 8 százalékuk fizetéscsökkentést tervez. Bérnövekedést a kkv-k ötöde prognosztizál, amely az eddig mért legalacsonyabb arány. Kiemelkednek azonban az agrárcégek, mivel 14 százalékuk tervez bérnövelést, és csupán 2 százalékuk bércsökkentést. Pest megyében és a Nyugat-Dunántúlon számol a legtöbb cég fizetésemeléssel, míg a bércsökkenés Budapesten és az Alföldön várható legnagyobb arányban.