Rogán: Nem állampolgárság járna az állampapírvásálóknak

2012.10.30. 17:53

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény tervezett módosítása nem állampolgárság-szerzésről szól, hanem arról, hogy kedvezményes magyarországi tartózkodási engedélyt biztosítson az itt beruházni szándékozó üzletembereknek - mondta a Fidesz frakcióvezetője, az indítvány egyik előterjesztője keddi sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre.

Rogán Antal két frakciótársával, Babák Mihállyal és Kapus Krisztiánnal közösen benyújtott törvényjavaslata megkönnyítené azon külföldi befektetők magyarországi letelepedését, akik legalább 250 ezer euró, vagyis jelenlegi árfolyamon mintegy 70 millió forint értékben vásárolnak hosszú lejáratú magyar állampapírt.

A javaslatnak a magyar állampolgárság megszerzéséhez nincs köze, kedvezményes tartózkodási engedélyről van benne szó, az indíttatása pedig kínai, de nem állami oldalról származik - mondta tájékoztatóján Rogán Antal, emlékeztetve, hogy ő tölti be az Országgyűlés kínai-magyar baráti tagozatának elnöki tisztségét, és ennek során az elmúlt két évben sok olyan találkozón vett részt, amelyen Magyarországra érkező üzleti delegációk arra panaszkodtak, bürokratikus megszerezni a magyar vízumot, nehézkes a többszöri beutazás.

Több kínai üzletember ugyanakkor felhívta a figyelmét arra, hogy sok más ország - például Svájc, több európai uniós tagállam és az Egyesült Államok is - kedvezményes tartózkodási engedélyt biztosít nekik bizonyos "komolyság", így általában nagyobb vagyon felmutatása esetén - fejtette ki a kormánypárti politikus.

Rogán Antal szerint aki Magyarországon hajlandó 250 ezer eurót beruházni öt évre államkötvénybe, az az ország iránt elkötelezettnek tekinthető, és komoly vagyona van, tehát számítani lehet rá, hogy itteni tartózkodása alatt üzleti lehetőségeket teremt. Megjegyezte, hogy a tartózkodással kapcsolatos biztonsági kritériumoknak ebben az esetben is meg kell felelni.