Megkötötték a megállapodást a Déli Áramlatról

2012.10.31. 14:48

Szerdán Magyarországra látogatott Alekszandr Medvegyev, a Gazprom menedzsmentjének elnökhelyettese és a Gazprom Export vezérigazgatója, valamint Leonyid Csugunov, a Gazprom Kiemelt Projekt Menedzsment igazgatóságának vezetője. A látogatás során megbeszélést folytattak Baji Csabával, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatójával és aláírták a Déli Áramlat Magyarország Zrt. új tulajdonosi megállapodását, amelynek keretében a felek végső beruházási döntést hoztak a Déli Áramlat földgázvezeték 229 kilométeres magyarországi szakaszának megépítéséről.

„A Déli Áramlat gázvezeték létesítési projekt magyar partnereinkkel közös megvalósítása fontos eleme az európai energiabiztonság új szerkezetének.” mondta Alekszandr Medvegyev. „Ez a rendszer képes folyamatos gázellátást biztosítani, Magyarország számára pedig hosszú távú előnyöket és stabilitást nyújt.”

„A Magyar Kormány támogatásával elkötelezettek vagyunk az ellátásbiztonság további erősítése és az Európai Unió gázellátási útvonalainak diverzifikációja mellett. A Déli Áramlat projekt hosszú távú stratégiánk fontos eleme, és különösen jelentős lépés jövőképünk megvalósítása felé: sikeres, regionálisan meghatározó, integrált nemzeti energetikai társaságcsoportot építünk.” – jelentette ki Baji Csaba az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

2011-ben Oroszország 6,26 milliárd köbméter földgázt szállított Magyarországnak. A földgáz export ellátási útvonalak diverzifikációja érdekében a Gazprom a Déli Áramlat, egy a Fekete Tenger alatt Dél- és Közép-Európába futó földgázvezeték rendszer megvalósítását határozta el. Oroszország és Magyarország 2008 februárjában írta alá azt a kormányközi megállapodást, amely szerint hazánk csatlakozik a Déli Áramlat gázvezeték projekthez.

2009. március 10-én a Gazprom és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt együttműködési alapszerződést kötöttek a gázvezeték magyarországi szakaszának a Déli Áramlat projekt keretében való megépítéséről. 2010. január 29-én a Gazprom és az MFB aláírták a Déli Áramlat Magyarország Zrt. vegyesvállalat alapító dokumentumait. 2011 októberében a Magyar Kormány az MFB helyett az MVM Zrt.-t jelölte ki a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megvalósítására.