Tovább küzdenek az e-útdíj 42 milliárdjáért

2012.11.05. 12:21

A megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer kiépítésére kiírt közbeszerzési eljárás részvételi feltételeinek megfelelt négy induló közül valamennyien benyújtották ajánlatukat a megadott határidőig. A tárgyalások a jövő hét elején kezdődnek – közölte az e-útdíj beszerzését lebonyolító Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Az ÁAK a kormány szeptember 14-i határozatában foglaltaknak megfelelően szeptember második felében hirdetmény közzétételével induló, gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer hazai kiépítésére. A tender iránt harminchatan érdeklődtek, végül nyolc cég, illetve konzorcium nyújtotta be jelentkezését.

Közülük az osztrák Efkont zárták kie elsőként, a három izraeli és egy spanyol cég alkotta Hungarian Motorway Konzorcium visszalépett, a maradék hat jelentkezőből október 20-án az olasz Imet S.p.A. és a szlovák Towercom Infrastructure a.s.esett ki az ÁAK döntése értelmében. A versenyben a Getronics Magyarország Kft., az osztrák Kapsch Trafficom AG és a Kapsch Telematic Services Telematikai Szolgáltató, a T-Systems Magyarország, valamint a budapesti tőzsdén jegyzett Synergonnal közösen induló China International Telecommunication Construction Corporation maradt versenyben. Nekik november 5-ig kellett az ajánlataikat elkészíteniük, és ezt mindegyik cég megtette.

Az ÁAK közölte: szakemberei megkezdték a beadott ajánlatok vizsgálatát. „Az esetleges hiánypótlásokat figyelembe véve az indulókkal lefolytatandó tárgyalások megkezdésére várhatóan a jövő hét elején kerül sor” – olvasható a közleményben. A végleges ajánlattételi határidő és az eljárás eredményéről szóló döntés november második felére tehető. A nyertes ajánlattevővel december első felében terveznek szerződni. Az e-útdíj rendszerének jövő júliustól kell működnie, az állam már 2013-ban 75 milliárdot vár belőle, a kiépítésre 42 milliárdot költenének.