Így lehetne havi 30-100 ezerrel többünk

2012.11.06. 16:18
Az államadósság körül forgó parlamenti vitanap nagyrészt értelmetlen sárdobálással telt. Matolcsy bankározott, Gyurcsány önvizsgálatot akar. Az unalmasabbnál unalmasabb felszólalásokért a kereszténydemokrata Pálffy István slusszpoénja kárpótolt: a politikus felvetette, ha nem kellene kamatokat fizetni az adósság után, akkor minden nyugdíjas plusz harmincezer forintot, a tanárok és minden közszolga plusz százezret kaphatna.

A KDNP-s Pálffy István egyik felszólalásában elmondta, hogy 1300 milliárd forint az éves kamatteher, ami terheli az országot. Szerinte „egy nyugdíjas juttatását 30 000 forinttal lehetne növelni, ha nem lenne ez kamatteher, és minden pénzt a nyugdíjakra fordítanának. A tanárok, a közalkalmazottak bérét pedig havi 100 000 forinttal tudnák emelni”.Ezek után Pálffy a politikusok ígérgetéseivel magyarázta azt, hogy miért szaladt el ennyire az adósságszint. Az okok között említette még a egymás túllicitálását, a lódítást, a hiúságot, a cinkosságot, a politikai önérdeket és a csalást.

Ki felel az adósságért?

A parlamentben az államadósságról rendezett politika vitanap egésze nagyjából hasonlóan megalapozott, szakmai mélységű és komolyan vehető felszólalásokkal telt. A sort az Orbán Viktor helyett felszólaló Matolcsy György kezdte el. Szerinte akinek akkora adóssága van, mint Magyarországnak, azok nem lehetnek szabadok, azok foglyok.

Zsarolnak, támadnak bennünket

Az ilyen országok pedig ki vannak szolgáltatva a hitelezőknek, ezeket meg is zsarolhatják. Szerinte ez történik a pénzpiacon, zsarolnak, támadnak bennünket. Minden bajunk az eladósodottságból fakad, igaz ez az állami, a vállalati, és a magánadósságokra.

Matolcsy szerint 2002 után váratlan fordulat történt, bankárok kerültek kormányra, nyakló nélkül kezdtek hitelt felvenni, ez tette tönkre tönkre Magyarországot 2002-2008 között. Ebben az időszakban 52-ről 78 százalékra nőtt a GDP-hez viszonyított adósság. Erre jött 2008-ban a gazdasági válság. Ezen kívül az önkormányzatokat, a vállalkozásokat, a családokat is eladósították az MSZP-s kormányok. Hova lett a pénz? – kérdezte a miniszter. A bankok zsebébe, a pénzpiacai spekulánsok zsebébe került, adta meg a választ.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ehhez annyit tett hozzá, hogyha nem lettek volna korábban a szocialisták, akkor a jövő őszre beígért pedagógus béremelést sem kellett volna elhalasztani.

Hazugság! Hazugság?

Szekeres Imre MSZP-s politikus szerint a fideszesek állításai nem felelnek meg a valóságnak. Kármentési kísérlet folyik a vitanappal, mondta, mert a szerdán megjelenő uniós országértékelés kedvezőtlen lesz, ezt próbálják meg előre magyarázni. Szerinte a két éves sikertelen kormányzás után mást próbálják hibáztatni az MSZP-t, az EU-t. A világ nem az MSZP nyolcéves kormányzásával kezdődött, mondta.

Szekeres egy adatot is kikapart, hogy a még ébren lévő tévénézők halljanak valamit, amiben az előző kormány jobb volt: 2002-ben 739 milliárd volt az éves adósságszolgálat, ami a GDP 4 százaléka fölötti terhelést jelentett, viszont az 1067 milliárdos 2010-es kamatkiadás csak a 3,8 százaléka volt a GDP-nek. A szocialisták kormányzása tehát kisebb terhet jelentett a társadalomnak, mondta el a baloldal nagyjából egyetlen érdemi érvét Szekeres.

A jobbikos Vona Gábor szerint tárgyalás útján kellene újrarendezni az államadósságot. Szerinte a német kormánnyal is lehetne tárgyalni, de az IMF bevonásával is lehetne egyeztetni az ügyben. Vona szerint nem az adósságtörlesztést kell megtagadni, csupán más, kisebb európai országokhoz hasonlóan keresni kell azokat a lehetőségeket, ahogyan a törlesztési terheken legalább átmenetileg könnyíteni lehetne. 

„Ezért ki lehet nevetni a Jobbikot, de az is biztos, hogy a Fidesz forgatókönyve nem reális”. 2010 óta nőtt az adósság, a következő évek kilátásai még rosszabbak, a magyar gazdaság recesszióba fordult. Az adósságpálya fenntarthatatlan, szerinte több nemzetközi szervezet és elemzőcég – például a Morgan Stanley, és az OECD – is ezt mondja. „Illúzió abban hinni, hogy az államadósság kinőhető, ehhez olyan gazdasági pálya kell, olyan áldozatokra lenne szükség, ami nemkivitelezhető.

Önvizsgálatot javasol Gyurcsány

Vágó Gábor LMP-s képviselő szerint nem felelősöket kell keresni, azt kell számba venni, hogy pontosan mi is történt az államadóssággal. 2010-ben például olyan magas az adósságráta, mint a 1995-ös kiigazítás előtt volt.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint sokaknak önvizsgálatba kell kezdeni, köztük neki és a Fidesznek is. Az első Fidesz-kormány 570 milliárddal növelte az adósságot, Medgyessy intézkedései 820 milliárddal növelték a hiányt, az ő első kormánya pedig 510 milliárddal növelte az eladósodottságot. Ha valakinek önvizsgálatot kell tartania, akkor ennek a három kormánynak kell, mondta.

Mindhárom kormányt az a tévedés hatotta át, hogy a belső fogyasztással finanszírozható lesz az adósság. „Önök csak bűnbakot gyártanak” – fogalmazott. Azt hiszik, hogy abban sikeresek, hogy csökkentették a hiányt, de ez nem igaz. Az adósság ma 5-6 százalékkal nagyobb, mint amikor a Fidesz átvette a kormányzást, mondta Gyurcsány. „Ha valakinek magyarázkodnia kell, akkor azok önök. Az önök forradalma megbukott, ha így folytatják az ország vele fog bukni. Szégyelljék magukat” – zárta felszólalását a volt kormányfő.