Matolcsy a devizahiteles cégeken is segítene

2012.11.08. 11:45 Módosítva: 2012.11.08. 11:46
"Mindenhol érzik már: a bankrendszer reformja nélkül nem kezelhetők a problémák" - idézi Matolcsy György Heti Válaszban megjelent könyvismertetőjét a portfolio.hu.

Mivel Amerikában úgy tűnt, mindenki nyer a nyakló nélküli jelzáloghitelezéssel, senki sem akarta észrevenni a buborékot - írja Matolcsy, hozzátéve: a legtöbbet a bankok és a tőzsdei cégek nyerték, akik "kockázat nélkül", "egyre több bónuszt felvéve" hiteleztek. A Lehman Brothers összeomlott, de a többieket kimentették.

Magyarországon is a bankrendszer nyerte a legtöbbet a devizahitelezésen - von párhuzamot a miniszter. Az volt a kérdés 2008 után, ki fizesse a "korábbi hibás és mesterséges eladósítás árát". Amerika az államra, az EU déli államai a németekre terhelik ezt, a magyar kormány pedig "nem az adófizetőkre, hanem a bankokra".

A bankadó és a végtörlesztés a devizahitelezésen elért korábbi profitok időben megkésett újraelosztása Matolcsy szerint. "Nem is lehet még vége ennek az újraelosztásnak, hiszen az önkormányzatoknál és a vállalkozásoknál még halomban állnak a hibásan felhalmozott devizaalapú adósságok".

A bankok közös teherviselésbe történő bevonása Matolcsy szerint azért helyes, mert nem teljesítik alapfeladatukat. Szerinte a magyar versenyképességet, növekedést és új munkahelyek létrehozására kellene fordítaniuk betéteiket, de nem ezt teszik. "A magyar bankrendszer - tisztelet a kivételnek - jelenleg még abból szerez profitot, amiből ne kellene, és nem hitelez ott, ahol arra szükség lenne".