Eltitkolják a Takarékbank árát

2012.11.15. 08:10 Módosítva: 2012.11.15. 08:17

Sikeresen lezárult a Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank AG (DZ Bank) és az állami Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közötti adásvételi eljárás, amelynek keretében az MFB megvásárolta a német hitelintézetnek a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben (TakarékBank) meglévő 38,46 százalékos tulajdonrészét − közölte az MFB és a DZ Bank az MTI-vel. A társaságok a vételárat üzleti titoknak nyilvánították.

A TakarékBank többségi tulajdonosai a takarékszövetkezetek. "Az eljárás messzemenően figyelemmel volt minden törvényességi elvárásra, a magyar, a német és az európai uniós előírásokra. A felek az összes előírt engedély birtokában vannak, a DZ Bank a szerződésben szavatosságokat és garanciákat vállalt" − mondta Nyiri János, az MFB szóvivője.

A minősített befolyásszerzéshez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megadta az engedélyt, a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa pedig megállapította, hogy a tranzakcióhoz nem szükséges a GVH engedélye, mert az nem változtatja meg a TakarékBank irányítási viszonyait.

Már csak egy karnyújtás

Az állami tulajdonú MFB négymilliárd forintot adna a Takarékbank 38 százalékáért – írtuk májusban. Akkor az adásvételi szerződés negyedik változatát dolgozták át, de jeleztük, hogy a végkifejlet még messzebb lehet. Azóta a megvásárlás feltételei és a vételár is változhatott, de erről semmit nem közöltek.

Az állam most komoly befolyást szerezett a legnagyobb, durván 1600 fiókot számláló takarékszövetkezeti szövetségben. Az állam hitelezési, növekedési céljai eléréséhez ennél jobb eszközt elképzelni sem lehet. Viszonyításképp: a legnagyobb fiókhálózatot üzemeltető OTP-nek országszerte negyed ennyi fiókja sincs.

Ez a hálózat lehetővé teszi, hogy minimális erőfeszítéssel országszerte elérhető legyen a hitelszűkétől szenvedő kis- és középvállalati kör, illetve a felvásárlással meg lehet úszni egy új bank alapításával járó kínlódást, ami a fiókhálózat kialakítása miatt nagyon pénz- és időigényes lenne.

Többségben az erő?

A Takarékbank többsége, a tulajdonjog több mint 60 százaléka a takarékszövetkezetek kezében van. Közöttük is van néhány befolyásosabb, tőkeerős szervezet, de még ezek is csak néhány százalékban tulajdonosok a Takarékbankban.

Ez azt jelenti, hogy az MFB hiába szerezte meg a legnagyobb csomagot a német tulajdonostól, a takarékszövetkezetek, ha összefognak, át tudják vinni majd többségi akaratukat, legalábbis elméletileg. Látszatra ugyan úgy tűnik, az állam a DZ kivásárlásával még nem jut az igazán értékesnek számító befolyásoló többségi részesedéshez, de tény, hogy az állam már ezzel a pakettel is megkerülhetetlen tulajdonos lett.

Korábban forrásaink említették, hogy ismernek olyan takarékszövetkezetet, amelyiknek nagyon nem tetszik az állami nyomulás, csak senki nem meri vagy tudja érvényesíteni a széttagolt szövetkezetek elővásárlási jogát az állammal szemben. A kormány gazdasági holdudvarával az MFB-vezér Baranyay Lászlón keresztül szoros viszonyban lévő állami kérővel nem lenne érdemes kötözködni, mert ebben az esetben „a kormány a szabályozói oldalon bármikor tehet olyan lépéseket, amikkel nagyon megnehezítheti a szövetkezeti szektor életét” – fogalmazott az egyik névtelenséget kérő banki forrásunk.