Küzd a médiahatóság az állami mobilcégért

2012.11.21. 15:38
Megtámadta a Kúrián az állami mobilcéget elmeszelő bírósági döntést a médiahatóság. A beadvány múlt héten érkezett meg a bíróságra. Egyre több jel utal arra, hogy a kormányzat továbbra is kitart az állami mobilcég elindítása mellett.

Megérkezett a bírósághoz az a beadvány, amellyel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megtámadta a frekvenciatendert hatályon kívül helyező másodfokú bírósági ítéletet – közölte az Indexnek küldött írásos válaszában a Főváros Törvényszék.

A bíróság szeptember 17-i jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte az NMHH januári frekvenciatenderének végeredményét. Ez azt jelenti, hogy nem kezdheti meg a működését az állami mobilszolgáltató, az MPVI Zrt. Az NMHH januárban azonban nem csak a negyedik mobilszolgáltató frekvenciájáról döntött, hanem a piacon jelenlévő három mobilszolgáltató is nyert frekvenciákat, amelyekkel a mobilnetes lefedettségüket bővítették volna. A bíróság ezeket a döntéseket is megsemmisítette. Az állam így elveszítette azt a 31 milliárd forintos bevételét, ami a frekvenciák árverése után folyt be a költségvetésbe.

A bírósági per a piacon jelenlévő mobilszolgáltatók kezdeményezésére indult. A másodfokon eljáró bíróság azért helyezte hatályon kívül a tender végeredményét, mert egymásnak ellentmondó rendeletek születettek a mobilpiacon történő állami szerepvállalásról. Az NMHH nem fogadta el a bíróság döntését, a múlt héten felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult. Az NMHH a lépéséről nem adott ki közleményt, arra a kérdésünkre pedig, hogy mivel érveltek kérelmükben, azt válaszolták: a beadványról pertaktikai okokból nem akarnak részteleket elárulni.

A jogszabályok szerint a felülvizsgálati kérelmet nem közvetlenül a Kúriához, hanem az ügyben korábban eljáró Főváros Törvényszékhez kellett eljuttatni. A bíróság az Indexnek azt válaszolta, hogy az indítványt múlt pénteken továbbították a Kúriának. A Kúria megkeresésünkre kedden viszont azt válaszolta: a beadvány egyelőre még nem érkezett meg hozzájuk. Így arra sem tudtak válaszolni, hogy a kérelmet mikorra bírálhatják el.

A kormányzat hivatalosan nem beszélt arról, hogy milyen terveik vannak az állami mobilcéget elmeszelő bírósági döntés után. Az NMHH arra a kérdésünkre, hogy kiírják-e újra a frekvenciatendert, ha a Kúrián is elmarasztaló ítélet születik, azt felelték: erről a Kúria döntése után fognak határozni. A MPVI még szeptmeberben azt Indexnek azt írta, hogy tanulmányozzák az ítéletet, a Főváros Törvényszék válaszából azonban kiderült, hogy az állami mobilcég beavatkozóként részt vett a Kúriának küldött kérelem megfogalmazásában.

Az Indexnek kormányzati források a bírósági döntés után, még szeptemberben arról beszéltek, hogy a kormányzat valószínűleg továbbra is kitart az állami mobilcég elindítása mellett. Ezt valószínűsítette az is, hogy a kormányszóvivői iroda októberben azt írta, hogy „a kormány továbbra is bátorítja újabb piaci szereplők megjelenését a távközlési piacon”.  A Magyar Nemzet szombaton azt írta, hogy nem állják meg a helyüket a Népszabadság arról szóló információi, hogy kormányzati szinten lemondtak volna az állami mobilcég elindításáról.

Az NMHH pedig múlt héten közleményben arról számolt be, hogy december 12-én nyilvános meghallgatás tartanak a mobilfrekvenciákról. A meghívó szerint a médiahatóság tájékozódni kíván többek között „egy új, potenciális mobil szolgáltató lehetséges piacra lépésének feltételeiről” is. A közleményből azonban nem derül ki, hogy a rendezvényen kik vesznek részt.

A három állami cég (Magyar Villamos Művek, Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank) alkotta konzorcium januárban nyerte el a negyedik mobilszolgáltató frekvenciájára kiírt tendert. A kormány szerint azért van szükség egy új mobilszolgáltatóra, mert fokozná a versenyt a mobilpiacon. Információink szerint Fellegi Tamás korábbi fejlesztési miniszter azonban nem támogatta a koncepciót. Az MVM decemberi közgyűlésén, amikor jóváhagyták a konzorciumhoz való csatlakozást, ugyancsak megfogalmazódtak különböző aggályok.