Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Új vonatok érkezhetnek a Mávhoz

2012.11.22. 07:54

Megjelent a MÁV-Start Zrt. és a GYSEV Zrt. közös nyílt közbeszerzési pályázata, amelynek keretében összesen 48 új villamos motorvonatot szerezne be a két társaság, írja a Napi Gazdaság. A MÁV-Start 42, a GYSEV pedig hat regionális villamos motorvonatot vásárolna, illetve a vasúttársaságok legalább kétszáz ülőhelyes, óránként 160 kilométeres sebességű, akadálymentes, környezetbarát szerelvény beszerzését tervezik.

A pályázaton részt vevők ajánlatukat jövő január 3-ig nyújthatják be, a járműveket 2015. szeptember végéig kell leszállítani. A pályázatok elbírálásánál elsődleges szempont a vételár, ezt követi az energiafogyasztás, a fix ülőhelyek száma, illetve az alacsony padlós terület részaránya. A két cég uniós forrásból finanszírozná a beszerzést, egyelőre nem ismert, hogy pontosan mekkora összeget fordítanának a vásárlásra − bár tavaly, amikor 88 vonatról volt szó, a tervekhez 200 milliárd forint forrást társítottak.

Minden bizonnyal éles verseny kezdődik a vasúti szerelvények gyártói között, hiszen ritkán van lehetőségük arra, hogy ilyen volumenben szállítsanak. A lehetséges pályázók közül többnek is futnak már járművei magyar pályákon, a Siemens Desiro mellett jelen vannak a Bombardier Talent és a Stadler Flirt is.

A két vállalat most is jelezte, hogy indulni kíván a pályázaton, a határidőt azonban szűkösnek találták: a gyártás ugyanis nem tömegszerű, előkészítést igényel, miközben előfordulhat, hogy valamely érintett a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul, ami tovább húzhatja az időt.