Fónagy: Sokkal nagyobb mértékű közösségi tulajdont látnánk szívesen

2013.01.05. 07:48

A rezsi csökkentésének nem a szolgáltatók tönkretétele a célja, a kormány ugyanakkor szívesen látna nagyobb mértékű közösségi tulajdont a szektorban, és nem térne ki az eladási ajánlatok elől – mondta Fónagy János a Népszabadságnak.

A nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára, a rezsidíj-csökkentés érvényesítését vizsgáló kormánybizottság vezetője a lap szombati számában arra a kérdésre, hogy a kormány egyes vélemények szerint a folyamatos árcsökkentéssel el akarja lehetetleníteni a szolgáltatókat azért, hogy olcsón visszavásárolhassa azokat, azt válaszolta: a sok tekintetben monopolhelyzetű közműszektorban kétségtelenül a mostaninál sokkal nagyobb mértékű közösségi tulajdont látnának szívesen.

Csakúgy, mint számos olyan nyugati országban, amelyek közösségi tulajdonú cégei Magyarországon éppenséggel magánbefektetőként jelentek meg. Ez azonban nincs semmilyen összefüggésben a kormány lakossági tehercsökkentési szándékaival – mondta.

„Nem tudunk azonban, hogyan is tudnánk kitérni az elől, ha egy tárgyalás során valamely befektető eladási ajánlattal élne. Akkor ezt a felvetést is megvizsgálnánk. Csakúgy, mint például az E.On gáznagykereskedőjének és gáztároló hálózatának ügyében” – mondta.  • Hírek
  • Hírek