A kistelepüléseken mozgó árustól vehetnek cigit az emberek

2013.02.23. 10:01
Többszörös volt a túljelentkezés a nemzeti dohányboltok koncessziós szerződéseire. A kistelepüléseken azonban kétséges a dohánytermékek árusításának a jövője.

Pénteken járt le a dohánytermékek kiskereskedelmi koncessziós pályázatainak benyújtási határideje. Adorjánné Pordán Éva, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének titkára a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a hétezer szerződésre többszörös volt a túljelentkezés, a hétfőn elfogadott módosító javaslatnak köszönhetően - ami lehetővé teszi a trafikokban például a lottó, az alkohol, az üdítő és az újság árusítását is - pedig azok is kedvet kaptak, akik eddig féltek, hogy nem éri meg a trafikok üzemeltetése.

Egy-egy dohánybolt kezdeti beruházása az első árukészlettel együtt elérheti az ötmillió forintot is, a forgalmas helyeken lévő trafikoknál ez a költség hamar megtérül, a kistelepüléseken azonban kétséges a dohánytermékek árusításának a jövője. A kétezer fő alatti településeken ugyanis nem valószínű, hogy lesz akkora forgalma a boltosnak, hogy megérje trafikot üzemeltetni - vélte Adorjánné. A kistelepüléseken ezért nem biztos, hogy minden koncessziós szerződés elkel, végső esetben mozgó árusoktól vásárolhatnak a helyiek.