Orbán jobbkeze lesz az ország valutaőre

2013.03.02. 13:55
Matolcsy György jegybankelnöki kinevezéséről közöltek cikkeket a vezető osztrák és német lapok szombaton.

Matolcsy György kinevezésével egy olyan embert tett meg Orbán Viktor a pénzügyi stabilitás legfőbb őrévé, aki a pénzügyi szegmens üzleteit hókuszpókusznak, a rablás és lopás egy kedvesebb módjának minősíti - írta a Der Standard című liberális napilap. Noha az EU-ban a független központi bankok szentnek számítanak, Matolcsy gyakran taglalta, mi mindent tudna tenni a jegybank annak érdekében, hogy a kormánnyal közösen felélénkítse a növekedést - fogalmazott jegyzetében András Szigetvari.

Önmagában véve Orbán sok vitatott lépése jól alátámasztható - állt a cikkben. Példaként a banki különadót említette a szerző. Más lépések - írta - problémásak, nem különböznek azonban nyugat-európai eljárásoktól, ahol "szintén politikai színezet szerint választják ki a jegybankelnököt" - írta a Der Standard.

Orbán bizalmasát helyezi a jegybank élére - fogalmazott a Die Presse. Matolcsy György a névadója a "matolcsyzmus" kifejezésnek, ami "nemcsak féktelen öntömjénezést, nagyszabású bejelentéseket és fellengzős víziókat takar, hanem egy olyan gazdaságpolitikát is, ami unortodoxnak nevezi magát és Magyarország gazdasági szabadságharcát írta a zászlajára" - írta Peter Bognar, a konzervatív napilap budapesti tudósítója.

A távozó jegybankelnök, Simor András kezdettől szálka volt Orbán Viktor szemében, mégis vonakodott a jegybankot a kormány szolgálatába állítani - állt a cikkben. "Nyilvánvalóan éppen ezt fogja most tenni Matolcsy" - fűzte hozzá. Mint azt már kinevezése előtt sejteni engedte - írta a lap -, az új MNB-elnök az egyesült államokbeli Federal Reserve mintájára a kormány "stratégiai partnereként" akar hozzájárulni a magyar gazdaság akadozó motorjának felpörgetéséhez.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lapban az Orbán Viktor jobbkeze lesz Magyarország valutaőre című írás szerzője, Michaela Seiser kifejtette: Matolcsy miniszteri tevékenységét "kapkodó és antiliberális" gazdaságpolitika jellemezte, ami "felháborította a nemzetközi befektetőket". A felháborodást egyebek között az "újraállamosítási tervek" és a "rajtaütésszerűen bevezetett, bankokat és fontos ágazatokat terhelő válságadók" váltották ki.

A FAZ szerzője hozzátette: Matolcsy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) "is konfliktusban áll", és ellenezte az együttműködést a nemzetközi pénzügyi szervezettel.

A magyar kormány 15 oldalnyi alkotmánymódosítást készített elő a tavaly életbe lépett, 45 oldalas alaptörvényhez, amely "gyakorlatilag visszájára fordít minden olyan engedményt, amire a kormányt az elmúlt egy év során rákényszerítették" - írta az Alkotmányos bosszú címmel, pénteken megjelent újabb vendégpublikációjában Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem jogászprofesszora Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász The New York Times-blogján.

Scheppele szerint az alaptörvény tervezett módosítása "újabb bizonyítéka annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem ismeri el hatalmának semmilyen korlátozását".