Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Lassabban élénkült a gazdaság

2005.07.04. 00:01
Lassabban, de a második negyedévben is élénkült a magyar gazdaság. Bővült az export és az ipari termelés, nem csökkent a munkanélküliség.

A magyar gazdaság növekedése az idén az I. negyedévihez képest élénkül ugyan, fejlődése azonban elmarad a tavalyitól. Az infláció nem csökken tovább, a reálkeresetek dinamikusan bővülnek, és a lakosság megtakarításai is nőnek, miközben a külső egyensúly javul - áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

Lassullás után dinamizmus

A magyar gazdaság az I. negyedévi lassulás után már dinamikusabban fejlődik, amit alátámaszt, hogy áprilisban csaknem 9 százalékkal bővült az ipari, és 20 százalékkal az építőipari termelés volumene. Az iparon belül különösen gyorsan fejlődött a híradástechnikai és járműgyártó ágazat. Jelentősen csökkent viszont a textil- és az élelmiszeripar termelése. Az építőiparon belül áprilisban is döntően az autópálya-építéssel összefüggő tevékenységek bővültek.

A teljes külkereskedelmi termékforgalmon belül az export sokkal, csaknem 7 százalékponttal gyorsabban bővült, mint az import. Ebben a konjunktúra lanyhulása mellett a kiskereskedelmi forgalom lassulásának - a személygépkocsi-forgalom első négyhavi csökkenésének - is szerepe volt.

Szezonálisan sem csökkent a munkanélküliség

A foglalkoztatottak száma az év elején lényegében stagnált, a versenyszférában emelkedett, a költségvetésiben csökkent. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 1,4 százalékponttal 7,2 százalékra emelkedett, s hónapok óta stagnál, miközben szezonálisan némi mérséklődés lenne indokolt. Az év hátralevő részében némi csökkenést valószínűsítenek, azonban az utolsó negyedévi 6,8 százalékos éves átlag így is magasabb lesz a tavalyi 6,3 százaléknál, bár továbbra is jobb az EU átlagánál - áll az előrejelzésben.

Az év egészében a versenyszférában 7 százalékos, a költségvetési területen 9,5-10 százalékos bruttó béremelkedés mellett a GKI a reálkeresetek 5 százalékos bővülésére számít.

Az infláció az év eleji nagy csökkenés után némi hullámzás mellett stagnál. Éves átlagban 3,8 százalék körüli áremelkedés várható - teszik hozzá.

Kamatcsökkenést várnak

A jegybanki alapkamat júniusban 7 százalékra csökkent, az év során további, 0,5 százalékpontos kamatcsökkentés valószínű az előrejelzés szerint.

A folyó fizetési és tőkemérleg együttes hiánya kissé javult, főleg az áruforgalmi deficit csökkent. Nőtt a beáramló külföldi működőtőke, de a magyar tőkeexport is.