Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Feketelistán maradtak a libatömők

2008.10.02. 20:07
Nem tartotta magát az osztrák Négy Mancs állatvédő szervezet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal kötött megállapodáshoz, állítja a Hungaricum szövetség.

Nem tartotta be korábban tett ígéretét a Négy Mancs, hogy leveszi a megállapodáshoz magukat tartó cégeket a feketelistájáról, idézi a Hungarikum Szövetség közleményét a Világgazdaság.

A minisztérium rendeletet adott ki

Az osztrák szervezet és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt hetekben intenzív tárgyalásokat folytatott. A megkötött megállapodásnak megfelelően az FVM aztán október elsejei hatállyal rendeletet adott ki, amiben a termelőket arra kötelezték, hogy a hízott és pecsenye liba termékeket megkülönböztető címkével lássák el.

Az ipar szereplői emellett arra is ígéretet tettek, hogy kidolgoznak egy kódexet, ami az állatvédelmi szempontokat is figyelembe veszi, és a jövőben a libák kíméletesebb tömésére szánt K+F összegeket is növelik.

Az osztrákok nem mondtak le a libatömés beszüntetéséről

A Négy Mancs ezek után nemhogy az ígéretét nem tartotta be, már a libatömés teljes beszüntetését követeli, olvasható még a közleményben. A feketelistáról még azokat a cégeket sem vették le, akik a szervezet figyelmeztetése óta leálltak a libatöméssel, vagy soha nem is foglalkoztak ezzel.

A Hungarikum Szövetség ezért felszólítja a Négy Mancs alapítványt, hogy azonnal szüntesse meg diszkriminatív feketelistáját, és tartsa magát a korábbi, az iparral és a minisztériummal kötött megállapodásához.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!