Sára, Márió
2 °C
6 °C

Financial Times: Szerencsés a kormánykoalíció

2006.04.19. 14:09
A jelenlegi kormánykoalíció szerencsésnek mondhatja magát, hiszen még azelőtt megtörténnek a választások, hogy a befektetők megbüntették volna Magyarországot az államháztartási helyzet miatt - írta a Financial Times.
Magyarország jelenlegi kormánykoalíciója szerencsésnek mondhatja magát, és nemcsak azért, mert megnyerte a választások első fordulóját, hanem azért is, hogy a választások előtt nem "büntették" meg az országot a befektetők a gazdaság egyensúlytalansága miatt - írta szerdai számában a Financial Times.

Árfolyam-katasztrófa várható?

Az izlandi és az új-zélandi felfordulás után Magyarország lehet a következő, amely megszenvedi a valuta árfolyamgyengülését, ha az alapok folytatják kivonulásukat a feltörekvő piacokról - áll a Financial Times elemzésében.

A londoni üzleti napilap szerint Izlandhoz és Új-Zélandhoz hasonlóan Magyarország is a hozamelőnyjátékból profitált, vagyis abból, hogy a befektetők olcsón felvett dollár-, euró- és jenhitelből vásároltak a jó hozamú piacok adósságából.

Az amerikai, az euróövezeti és a japán jegybanki szigorítások nyomán azonban a kamatkülönbségek szűkültek, és egyes befektetők már visszavonultak a feltörekvő térségből. A lassuló infláció, a 4 százalék feletti gazdasági növekedés és főleg a magas kötvényhozamok a hosszú távra befektetőket eddig a magyar piacon tartották; a három-, az öt- és a tízéves kötvények hozamai a budapesti másodlagos forgalmazásban egyaránt meghaladják a 7 százalékot.

A magyar hazai államadósságban lévő külföldi tőke a december végi 2600 milliárd forintról (9,8 milliárd euró) április 10-éig 2800 milliárd forintra emelkedett, áll az elemzésben.

A lapnak Diana Choyleva, a Lombard Street Economics londoni gazdasági előrejelző intézet térségi igazgatója azt mondta: Magyarország nem Izland vagy Új-Zéland, de ha a globális gazdasági klíma keményebbé válik, a magyar gazdaság is e csoport felé sodródhat.

Lesz kiigazítás, vagy nem?

Az őszi önkormányzati választások miatt a Financial Times szerint sokan esélytelennek tartják, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki "várhatóan hatalmon marad" a parlamenti választások után, gyorsan hozzákezdjen a költségvetési konszolidációhoz. Zsoldos István, a Goldman Sachs befektetési csoport londoni elemzője azt mondta: szerinte Gyurcsány elszánta magát bizonyos szerkezeti reformokra, de nem biztos, hogy költségvetési megszorításokra is készen áll a helyhatósági választások előtt, "vagy egyáltalán bármikor".

A lap szerint bizonytalan, hogy a piac enged-e ennyi időt is Gyurcsány Ferencnek. Reinhard Cluse, a UBS bankcsoport feltörekvő piaci közgazdásza a Financial Timesnak azt mondta: sok függ a globális környezettől; ha ez kedvező marad, a kormány a nyarat átvészelheti úgy is, hogy nem tesz sokat a költségvetés ügyében. Ha azonban lép, annak hatására meglódulhat a kötvény- és a devizapiac, erősítve a forintot, csökkentve a hozamokat.

2007-ben már muszáj

Az elemzők egyetértenek abban, hogy a 2007-es költségvetésben már radikális átalakításoknak kell szerepelniük. A deficit az EU-szabványok szerint számolva tavaly elérte a GDP 6,1 százalékát, és az idén irányt vett a 8 százalékos szint felé. Barcza György, az ING bank budapesti elemzője szerint a hiány jóval meghaladja a 10 százalékot is, ha a költségvetésen kívüli összes tételt beleszámolják - áll a Financial Timesban.