Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hat forinttal emeli a benzin árát a MOL

2004.05.17. 13:08
Hat forinttal emeli a benzin és a dízel árát a MOL, szerdától a 95-ös 254,50, a gázolaj 224 forint lesz.
A múlt hét végére a nemzetközi olajpiacokon több évtizede nem tapasztalt szintre emelkedtek az árak. Május 19-én, szerdán nulla órától a MOL Rt. a motorbenzin és a gázolaj literenkénti fogyasztói árát hat forinttal emeli, áll a társaság az Indexhez eljuttatott közleményében.

A parlament ma dönt

Az áremelés már egyértelműen a kormány által megszabni kívánt 250 forintos határ fölé emelné az átlagárat. A gazdasági tárca figyelőszolgálata által Brüsszelnek hetente kötelezően jelentett, a tényleges piaci adatokon alapuló és a forgalommal súlyozott átlagár egyébként már a jelenlegi, 248,50-es MOL-ár mellett is 250 forint fölött volt a múlt héten. Az áremelés most a dízelnél is kiválthat hasonló hatást, a MOL-ár 224 forint lesz - a kormány által szabott beavatkozási határ 225 forint.

Ahhoz, hogy a kabinet jövedékiadó-csökkentési javaslata életbe lépjen, szükség van az ellenzék támogatására, a parlament előbb 4/5-ös többséggel kell határozzon a házszabálytól való eltérésről ahhoz, hogy a jövedékiadó-törvényt ezután egyszerű többséggel még ma módosítani lehessen.

A nemzetközi helyzet fokozódik

A múlt héten a nemzetközi piacokon folytatódott a kőolajár emelkedése. A Brent típusú olaj hordónkénti jegyzése megközelítette a negyven dollárt, ami az április eleji árszinthez képest csaknem 30%-os növekedést jelent. A motorbenzin jegyzési ára - amely az elmúlt hat hétben az egyes regionális kereskedelmi központokban 100-110 dollárral emelkedett tonnánként - a múlt hét végén 465-470 dollár/tonna körüli rekordszintet ért el. A gázolaj jegyzése jelenleg hatvan-nyolcvan dollárral magasabb tonnánként, mint április elején.