Mátyás
-6 °C
1 °C

Aláírás az áfacsökkentés átengedéséről

2005.12.07. 08:40
A multik már most csökkentik áraikat, a 2006 januárjától életbe lépő áfacsökkentésre hivatkozva, a többieknek követniük kell a nagyokat, ha versenyben akarnak maradni.

Hét kereskedelmi érdekvédelmi szervezet és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök írt alá kedden megállapodást a jövő évi áfacsökkentések ármérséklő hatásáról. A kormány a dokumentumot azért tartja fontosnak, mert ezzel a kereskedelmi szakma hivatalosan is kifejezte, hogy az árcsökkentés mellett tette le a voksot, a 25-ről 20 százalékra csökkenő áfa különbözetét nem teszi zsebre.

Kampányjellegű

Gyurcsány szerint a 100 lépés programhoz kapcsolódó intézkedés a legszélesebb társadalmi kört érinti és kifejezetten a vásárlóerő növelése, ezzel a gazdaság versenyképesebbé tétele volt a cél. A megállapodás nem kötelező érvényű, sokkal inkább kampányjellegű, ám az üzenetértéke ennél jóval messzebbre mutat.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fontosnak tartotta kiemelni, hogy a multik már most megkezdték árcsökkentő kampányaikat, amelyeket a jövő évben is folytatnak. A kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) esetében lehet számítani arra, hogy az árkülönbözetet nem adják át a fogyasztónak, ám Parragh óva intette ettől a vállalkozásokat.

Véleménye szerint ugyanis a kkv-k versenyképességét semmiképp sem javítja az árak 2005-ös szinten tartása, hiszen nagyobb lesz az árkülönbség, ami a multik helyzetét javítja. Parragh számításai szerint a kiskereskedelemben mintegy 400 milliárd forintot érint az intézkedés, ami 1,5 százalékos forgalomerősödéshez vezet. Hasonló élénkülés várható a szállítmányozó iparban és a szolgáltatószektorban is.