Gerzson
-3 °C
3 °C

Kilencvenmilliárdos hitel autópályára

2006.01.05. 09:20
Hitelt kíván felvenni kötvénykibocsátásáig az Állami Autópálya Kezelő Zrt. A kilencvenmilliárd forintot tavasszal fizetik majd vissza, ha sikeres lesz a 2,4 milliárd eurós (600 milliárd forintos) kötvénykibocsátás. Addig kölcsönből épülnek az autópályák.
Az autópályaépítéseket áprilisig finanszírozó áthidaló hitelt a Portfolio.hu szerint forintban venné fel az ÁAK. A kölcsön nagysága 90 milliárd forint lenne. Ez az összeg elég ahhoz, hogy az első negyedév második felében felgyorsuló útépítéseket finanszírozza a társaság.

Kötvénykibocsátás csak tavasszal

A Portfolio.hu úgy tudja, az ÁAK összesen 2,4 milliárd eurós (600 milliárd forintos) kötvénykibocsátásának első részlete az első negyedév végén lesz. Ekkor a teljes keretösszeg mintegy felét (esetleg kicsivel többet) bocsáthatja ki a társaság. A tranzakció zárása is március, az áthidaló hitel lejárata azonban átcsúszik áprilisra.

Az áthidaló hitel felvételére a kötvény kibocsátásának csúszása miatt van szükség. A kötvénykibocsátás azért csak az első negyedév végén kezdődik el, mert csak december végén jelent meg az a kormányrendelet, amely szabályozza, melyik utakat kell az ÁAK finanszírozásában megépíteni. Ez az után vált szükségessé, hogy Eurostat álláspontja szerint a már megépült sztrádákat sehogyan nem lehet a költségvetési körön kívül játszani.

Az áthidaló hitelre közbeszerzési eljárást írt ki az ÁAK. A pályázat a hét végén vagy jövő hétfőn jelenhet meg.