Sára, Márió
2 °C
6 °C

A PSZÁF-hoz fordult az Autópálya Kezelő

2003.06.23. 09:59
Az Állami Autópálya Kezelő Rt. vizsgálja, hogy a vagyonkezelői szerződésnek megfelelően használták-e fel a társaság eszközeit a K&H Equities Rt.-nél. A brókercég még mindig elérhetetlen. Az ÁAK-nál arra is kíváncsiak, ők szerepeltek-e a PSZÁF jelentésében, ám eddig még nem kaptak választ.
Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. vagyonkezelésre kötött szerződést a K&H Equities Rt.-vel - mondta Bitvai Miklós, az autópálya-vállalkozás vezérigazgatója. A brókercéget azután választották ki, hogy tájékozódtak a piacon, s a jelentős pénzügyi csoporthoz tartozó társaság kedvező ajánlatot adott a vagyonkezelésre.

Nem volt ok a gyanakvásra

Az ÁAK az értékpapír-befektetési és tanácsadó céggel általában állampapír-vásárlási ügyleteket bonyolított le, később jutott tudomásukra, hogy a portfólióban egyes esetekben részvények is szerepeltek - mondta a vezérigazgató. A K&H Equitiesnél kezelt portfólió rendszeresen a piacon elvárhatónál magasabb hozamot biztosított a társaságnak.

A brókercégtől kapott havi jelentések nem utaltak semmilyen olyan ügyre, amely miatt a ÁAK vezetésének gyanakodnia kellett volna, hogy valami nincs rendben. Az ÁAK ezért most pontos jelentést kért a tanácsadótól, hogy tisztábban lássa, történt-e szabálytalanság az ügyben.

Az ÁAK üzleti terve előírja a társaságnak, hogy szabad pénzeszközeit befektesse, az így megtermelt pénzügyi eredmény részét képezi a társaság gazdálkodásának. Ők azonban ezt az eredményt kifejezetten az állam által garantált értékpapírokon kívánták elérni.

Ki szerepelt a PSZÁF-jelentésben?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kedden kiadott határozatában utalt arra, hogy egy költségvetési pénzekből gazdálkodó, állami vállalattól származó átutalások is biztosítottak forrásokat ahhoz, hogy a Britton-Kartonpack páros és a Pevdi a felügyelet szerint összehangoltan befolyást szerezhessen a Pannonplast Rt.-ben.

Bár a felügyelet az állami vállalatot nem nevezte meg, piaci információk szerint az érintett társaság az ÁAK volt. Mint Bitvai elmondta, kérték a PSZÁF-et, hogy tájékoztassák őket, vajon ők-e az említett társaság, azonban egyelőre nem kaptak felvilágosítást.

A vezérigazgató sejtése szerint a felügyeleti határozatban is említett ügy egy az Autó-Danubia Kft.-vel (AD) megkötött diszkontkincstárjegy-adásvételi ügylet volt. Mint mondta, a K&H Equities ajánlotta az AD-t mint a papírok kedvező hozam melletti eladóját. A K&H Equities Rt.-nél a múlt héten egyáltalán nem vették fel a telefont, a társaság egyelőre semmilyen formában nem tartotta szükségesnek megnyilvánulni az üggyel kapcsolatban.