Szilárda
0 °C
6 °C

Felmentették az Autópálya-kezelő vezetőjét

2003.06.27. 12:16
Rendkívüli felmondással azonnali hatállyal megszüntette Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) vezérigazgatójának munkaviszonyát Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter.
A tárca pénteki közleménye szerint az autópálya-k kezelő nem biztosította a szabad pénzeszközök felhasználhatóságának ellenőrizhetőségét, amikor azokat befektetési szolgáltatónál helyezte el. Ezt a minisztérium által elrendelt vizsgálat állapította meg, amelyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének határozatával kapcsolatban rendeltek el, közölte az MTI.

Szabálytalan részvényvásárlás

Korábban felmerült, hogy esetleg az Állami Autópálya-kezelő Rt. pénzelte a Britton-csoport és a Pevdi szabálytalannak nyilvánított részvényvásárlását a Pannonplastnál. A felügyelet szerint ugyanis a Britton 754,8 millió forintos részvényvásárlását 89,2 millió forint erejéig, a Pevdi 468 millió forintos vásárlását pedig 375 millió forint erejéig egy bizonyos "állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaság" átutalásai biztosították.

A minisztérium cáfolt

A nagylelkűen adakozó állami vállalat piaci értesülések szerint az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt. volt. Ezt az értesülést a cégnél nem erősítették meg. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint az ÁAK a K&H Equitiesen keresztül törvényes lehetőségeinek megfelelően szabad pénzeszközeiből vásárolt állampapírokat. Ezek a befektetések azóta eredményesen lezárultak. Az ÁAK ezen túlmenően a közlemény szerint semmiféle tőzsdei vagy tőzsdén kívüli tranzakcióban nem vett részt.

A K&H-t is vizsgálják

Az eddig makacsul hallgató szereplő, a K&H Equities fölött is tornyosulnak a viharfelhők. A PSZÁF június 23-án helyszíni célvizsgálatot kezdett a brókerháznál, amely kiterjed a kereskedési könyvre is. Mint ismeretes, az Állami Autópálya-kezelő Rt. vezetője, Bitvai Miklós azt nyilatkozta, hogy az állami szerv vagyonának kezelésére a K&H Equitiest kérte fel. Utóbbinak annyi a szépséghibája, hogy a brókerház jogosítványai közt - mint a PSZÁF elnökhelyettese megerősítette - nem szerepel a vagyon- és a portfóliókezelés. A K&H Equities körülbelül fél éves megbizatása a Napi Online értesülse szerint mintegy 500 millió forintos nyereséget hozott az ÁAK-nak.