Benedek
-5 °C
5 °C

Alkotmánybíróság előtt a kereskedelmi törvény

2006.05.02. 07:45
Alkotmányossági felülvizsgálatot kér a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) a tavaly elfogadott, idén nyáron életbe lépő kereskedelmi törvénnyel szemben. A vállalkozók szerint a jogszabály indokolatlanul avatkozik a versenybe, és hibásan értelmezi a piaci erő és erőfölény fogalmát.
Alkotmányossági felülvizsgálatot kér a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) a tavaly elfogadott, idén nyáron életbe lépő kereskedelmi törvénnyel szemben. A szervezet a beadványt még a választások előtt, április negyedikén juttatta el a legfelsőbb jogi grémiumnak, ám a választások miatt nem kívánta kommunikálni, tekintettel arra, hogy a VOSZ szerint nem politikai, hanem komoly szakmai hibákról van szó.

Krisán László, a VOSZ kereskedelmi tagozatának elnöke lapunknak elmondta: az utóbbi néhány hónapban két jogászcsoport dolgozott a beadványon, amely végül 19 oldalban foglalja össze az alkotmányossági aggályokat. Az a fő problémájuk a törvénnyel, hogy olyan kereteket és hátrányt okoz a kereskedelmi láncoknak, amely súlyosan befolyásolja a versenyt és indokolatlanul szól bele a cégek növekedésébe, piaci helyzetébe.

A törvény egyes pontjai kiemelnek és hátrányba hoznak néhány szereplőt, amely már önmagában alkotmányossági kérdéseket vet fel. A beadvány legfőképpen a piaci erő fogalmát támadja, illetve a piaci erőfölénnyel való visszaélés utáni szankcionálást kifogásolja.

Nem meglepő, hogy a VOSZ az Alkotmánybírósághoz fordult, hiszen a született jogszabállyal egyetlen kereskedelmi érdekvédelmi szervezet sem volt megelégedve. Sőt, maguk a termelők, beszállítók is hiányoltak a törvényből olyan pontokat, amelyek a jogszabály előkészítésének legutolsó szakaszában még benne voltak, majd az egyeztetések után, a kormány elé került verzióban már nem szerepeltek. Ez a szakmai szervezetek szerint nagy hiba volt a törvényt "gondozó" Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól.

Kellene kereskedelmi kódex, de jó

Krisán László szerint a törvény előkészítése meglepő módon mindvégig szakmai keretek között zajlott, majd az utolsó etapban, az egyeztetésben részt vevők feje felett egész egyszerűen politikai, populáris elemek kerültek a törvénybe. Krisán leszögezte, nem a szabályozással van problémájuk, a VOSZ is - ahogyan minden, az ágazatban érdekelt szervezet - a kereskedelmi törvény mellett van, s véleménye szerint szükséges a piac számára az épkézláb és betartható jogi keret. Ezt célozza például az Országos Kereskedelmi Szövetséggel közösen készítendő kereskedelmi etikai kódexük is, amely Krisán reményei szerint hamarosan végleges formát ölt.

Az agrártárca etikai kódexéről pedig az a véleménye, hogy elmúltak már azok az idők, amikor felülről belenyúlhatott az államapparátus a piac működésébe. Nonszensznek tartja, hogy egy szaktárca, amelynek vajmi kevés köze van a kereskedelemhez, piacot szabályozó kódexet készítsen. Információink szerint a tárca által elkészített kódexet egyelőre még senki sem írta alá.