Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tárgyalja az Alkotmánybíróság a Gyurcsány-csomagot

2006.10.30. 07:30
Az Alkotmánybíróság a héten ismét tárgyalja a házipénztáradóról szóló törvény alkotmányellenességével kapcsolatos előterjesztést.

Az Országgyűlés július 10-én fogadta el a Gyurcsány-csomagot. Ebben az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvény négy százalék szolidaritási különadó fizetésére kötelezi a nyereséges vállalkozásokat és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyeket.

A házipénztáradóról szóló törvény az üzletmenet által indokolt mértéket meghaladó állományra vezet be 20 százalékos adót. Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény rendelkezik többek között a kamatból és a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmek 20 százalékos megadóztatásáról, az eva kulcsának 15-ről 25 százalékra és az áfa középső kulcsának 15-ről 20 százalékra emeléséről.

Az Alkotmánybíróságnál több mint egy tucat indítvány kifogásolta a három törvényt. Az alkotmánybírák augusztus végén úgy döntöttek, hogy soron kívül tárgyalják az indítványokat. Az azóta eltelt két hónapban megszülettek a kifogásolt kérdések vizsgálatára vonatkozó határozattervezetek. A házipénztáradóról szóló törvény alkotmányellenessége tárgyában készült előterjesztés már harmadszor kerül a teljes ülés napirendjére. A másik három határozattervezet megvitatását várhatóan november első felében kezdi meg az Alkotmánybíróság.