György
14 °C
24 °C

Újabb bukták a Gyurcsány-csomagban?

2006.11.14. 08:38
Heteken belül dönthet az alkotmánybíróság (Ab) több, a kormány megszorító csomagjához kapcsolódó indítvánnyal kapcsolatban. Legutóbb a házipénztáradóról mondta ki a testület, hogy az ellentétes az alaptörvény arányos közteherviselésre vonatkozó rendelkezésével.

A testület a november 7-i ülésén már tárgyalt a hitelintézetek különadójáról, a kamatadó előrehozott, szeptemberi bevezetéséről, valamint az adó- és járuléktörvények év közbeni változtatásáról is. A banki különadóból jövőre 50 milliárd forintot vár a büdzsé, a kamatadó és a céges szolidaritási különadóból 42 milliárd folyhat be az idén, míg az év közbeni adó- és járulékemelések 2006-ban több mint 150 milliárddal javítják a költségvetés egyenlegét.

A témákhoz kapcsolódó határozattervezeteket a megtárgyaltak alapján módosítják, majd egy-két héten belül újra a testület elé kerülhetnek, így akár három-négy hét múlva döntés is születhet – mondta lapunknak Sereg András, az Ab sajtófőnöke. A Gyurcsány-csomag bizonyos rendelkezéseit több jelentős szakmai, illetve érdekvédelmi szervezet és ellenzéki párt is megtámadta az Ab előtt.

A Fidesz–KDNP nyugdíjjal kapcsolatos indítványát a testület november 7-i ülésén elutasította, így zöld jelzést adott annak, hogy a jövő évtől a nyugdíj is adóköteles jövedelemmé váljon. Adót továbbra sem kell fizetni a nyugdíj után, de elképzelhető, hogy beszámításával magasabb jövedelemsávba esik az érintett, vagyis a jövedelmét magasabb adókulcs terheli. A kormány a nyugdíj adóalapba emelésétől jövőre 32 milliárd forintos többletbevételt vár.

Az alkotmánybíráknak még dönteni kell egyebek közt a minimálbér duplájára emelt tb-járulékalap és az elvárt adó ügyében is, előbbi az idén 20, jövőre pedig 80 milliárd forinttal növelné a költségvetés bevételeit, utóbbiból pedig jövőre 55 milliárd forintot terveztek.