Endre, Elek
17 °C
30 °C

Aba Botond MÁV-főnök lehet

2008.01.16. 12:58
Hivatalosan semmilyen módon nem tudott reagálni a MÁV azzal kapcsolatban, vajon Aba Botond lehet-e a személyszállítási üzletág, a MÁV Start Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. Ha őt jelölik, a poszt könnyen csak ugródeszka lehet a valódi irányítást jelentő vezérigazgatói tisztség átvételéhez vélik a vasútnál, bár Aba Botondnak elsősorban a MÁV-nál, és nem a vasutat felügyelő gazdasági tárcánál vannak támogatói.

A GKM sajtóosztálya szerint jelenleg a MÁV illetékes arról nyilatkozni, vannak-e már jelöltek a MÁV-Start vezetőinek januári leváltásával megürült posztokra. A MÁV szóvivője, Sigulinszky Tibor azonban semmilyen módon nem tudott reagálni a Népszabadság reggeli értesülésére, miszerint Aba Botond lehet a MÁV-Start felügyelő bizottságának új elnöke.

A BKV volt vezérigazgatója 13 évig állt a fővárosi tömegközlekedés élén, majd a több botrány után a Combino-ügy vezetett közvetlenül távozásához. Jelenleg a Regionális Közlekedési Irodákat irányítja: a szervezet a gazdasági tárca fennhatósága alá tartozik, és regionális szinten hivatott szervezni a tömegközlekedési szolgáltatások megrendelését különböző cégektől. Aba Bontondnak ugyanakkor van mávos tapasztalata, korábban tagja volt a vasút igazgatóságának.

A Népszabadság úgy értesült, a felügyelő-bizottsági elnökség voltaképpen csak átmeneti megbízás lenne, ugródeszka a valódi irányítást jelentő elnök-vezérigazgatói poszthoz – melyre egyébként esélyesként már a MÁV-Start létrejöttekor is felmerült a neve. Az Index információi szerint viszont ez az elképzelés csak a MÁV-nál él: miközben a vasútnál többen szívesen látnák mielőbb, minél fontosabb pozícióban Aba Botondot, a gazdasági tárcánál nem maradéktalan a támogatása. Ahogy egy forrásunk fogalmazott, elfogadottsága alapján "felügyelő-bizottsági elnök könnyen lehet, de operatív vezető aligha".