Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aba Botond MÁV-főnök lehet

2008.01.16. 12:58
Hivatalosan semmilyen módon nem tudott reagálni a MÁV azzal kapcsolatban, vajon Aba Botond lehet-e a személyszállítási üzletág, a MÁV Start Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. Ha őt jelölik, a poszt könnyen csak ugródeszka lehet a valódi irányítást jelentő vezérigazgatói tisztség átvételéhez vélik a vasútnál, bár Aba Botondnak elsősorban a MÁV-nál, és nem a vasutat felügyelő gazdasági tárcánál vannak támogatói.

A GKM sajtóosztálya szerint jelenleg a MÁV illetékes arról nyilatkozni, vannak-e már jelöltek a MÁV-Start vezetőinek januári leváltásával megürült posztokra. A MÁV szóvivője, Sigulinszky Tibor azonban semmilyen módon nem tudott reagálni a Népszabadság reggeli értesülésére, miszerint Aba Botond lehet a MÁV-Start felügyelő bizottságának új elnöke.

A BKV volt vezérigazgatója 13 évig állt a fővárosi tömegközlekedés élén, majd a több botrány után a Combino-ügy vezetett közvetlenül távozásához. Jelenleg a Regionális Közlekedési Irodákat irányítja: a szervezet a gazdasági tárca fennhatósága alá tartozik, és regionális szinten hivatott szervezni a tömegközlekedési szolgáltatások megrendelését különböző cégektől. Aba Bontondnak ugyanakkor van mávos tapasztalata, korábban tagja volt a vasút igazgatóságának.

A Népszabadság úgy értesült, a felügyelő-bizottsági elnökség voltaképpen csak átmeneti megbízás lenne, ugródeszka a valódi irányítást jelentő elnök-vezérigazgatói poszthoz – melyre egyébként esélyesként már a MÁV-Start létrejöttekor is felmerült a neve. Az Index információi szerint viszont ez az elképzelés csak a MÁV-nál él: miközben a vasútnál többen szívesen látnák mielőbb, minél fontosabb pozícióban Aba Botondot, a gazdasági tárcánál nem maradéktalan a támogatása. Ahogy egy forrásunk fogalmazott, elfogadottsága alapján "felügyelő-bizottsági elnök könnyen lehet, de operatív vezető aligha".