Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Mindenki ablakot akar cserélni

2007.03.23. 09:08
Megjelent a Magyar Közlönyben a lakossági energiatakarékossági hitelprogramot és a lakossági energiamegtakarítást, valamint a megújuló erergiahordozó-felhasználás növelését célzó pályázatot - közismertebb nevén a nyílászárócsere-programot - meghirdető kormányhatározat.

A forrásokat 1994 előtt épült lakások esetében lehet majd igénybe venni. Erre a célra a költségvetésből 2,6 milliárd forintot biztosítanak, ám nem ez lesz az egyedüli forrás, ugyanis a kiírással egy időben - a pályázatokat április 10-étől lehet leadni - a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hitelprogramot indít. Ennek keretében 2007-2013 között legalább 100 milliárd forint kedvezményes hitelforrás áll rendelkezésre - a teljes, hétéves időszak összesen 15-20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással egészül ki -, amelyből az idei évre eső rész 16 milliárd lesz.

A program keretében alkalmazható kamat mértéke a 3 havi EURIBOR plusz legfeljebb évi 2,5 százalék, ami rendkívül kedvezőnek számít a jelenlegi piaci kondíciók között.

Ábrahám Gergely, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője a Napi Gazdaságnak elmondta: ahogy tavaly, úgy alighanem ebben az esztendőben is napokon belül kiürül a keret. A hét elején a tárca a témával kapcsolatban egy fórumot is indított az internetes oldalán, ahol tegnapig több mint félmillió letöltést regisztráltak.

A miniszter korábbi tájékoztatása szerint a hitel futamideje 5-20 év között szóródik majd. A pályázatokat egyébként az Energia Központ Kht.-hoz kell majd benyújtani, ez a szervezet bírálja majd el a kérelmeket. Ábrahám Gergely szerint az MFB jelenleg is tárgyal a programban való részvételről a kereskedelmi bankokkal, ahol lényegében az igénylő fölveheti a megítélt összeget. Az idei évi keret 14-15 ezer lakás korszerűsítéséhez járulhat hozzá, míg a hét év egésze alatt 120-130 ezer lakás energiatakarékossági beruházása oldható meg.