Piroska
-2 °C
5 °C

Az APEH is meglátogathatja a luxusadócsalót

2006.10.19. 05:54
Vagyonosodási vizsgálatra is számíthatnak azok, akik elbliccelték a luxusadót, az ellenőrzésekbe ugyanis az APEH revizorait is bevonják. A bírságokkal és késedelmi pótlékkal együtt akár másfélszeresébe is kerülhet a bevallás, illetve az adófizetés elmulasztása.

A Fővárosi Önkormányzat adóügyosztálya a 0,5 százalékos luxusadó-bevallás elmulasztásával kapcsolatban eddig 15 magánszemélynél indított ellenőrzést, amelyben az APEH munkatársai is részt vesznek. Az adóhivatal revizorainak bevonásából arra lehet következtetni, hogy a 100 millió forint feletti értéket képviselő, magánszemély adóalanyok tulajdonában lévő ingatlanokra kivetett luxusadó elbliccelői akár egy vagyonosodási vizsgálaton is áteshetnek az utóellenőrzés során szerzett információk alapján. Az adóügyosztály idén további 30 ellenőrzés lefolytatását tervezi, melynek során akár helyszíni szemlét is végezhetnek.

A rendelkezésre álló illetékhivatali adatokat összevetettük a nyilvántartásokkal, az ellenőrzésre alkalmas ingatlanokról beszereztük a tulajdoni lapokat és ezzel párhuzamosan megkerestük a kerületi polgármesteri hivatalok építésügyi hatóságait is - tájékoztatta a Napi Gazdaságot a szelektálás módjáról Deli Lajos osztályvezető. A kiválasztottakat levélben értesítik arról, hogy luxusadó-kötelezettségével kapcsolatban ellenőrzés indult, és a rendelkezésre álló információk alapján adóköteles ingatlanjuk van. Az ellenőrzés megindítása után az adózó már nem tehet bevallást, ezért határozattal írják elő az adó összegét, ami után még mulasztási és adóbírságot, valamint az esedékesség napjától számított késedelmi pótlékot is kiszabnak.

A magánszemély legfeljebb százezer forint mulasztási bírsággal sújtható, az összeg megállapításakor az adóügyosztály munkatársai mérlegelik a mulasztás súlyát, gyakoriságát, illetve az adózó magatartását. Mivel a luxusadó esetében Deli szerint nem az elmaradt bevétel nagysága, sokkal inkább a tetten érés morális hatása fontos, vélhetően "megnyomják majd a ceruza végét" a büntetés kiszabásakor. A tetten ért luxusadó-kerülőknek az adóbírságot is le kell róniuk, amely a be nem vallott adó összegének 50 százalékára rúg. Az adófizetés esedékességének napjától, azaz szeptember 15-étől a késedelmi pótlék is ketyeg, ami éves szinten a jegybanki alapkamat kétszerese (jelenleg 15,5 százalék). Ha valaki például egy 120 millió forint értékű ingatlant felejtett el bevallani, annak maximális mulasztási bírsággal és 3 havi késedelmi pótlékkal számolva 254 ezer forintot kell befizetnie, több mint másfélszer annyit, mintha önként vallotta volna be adóját. Amennyiben az adóügyosztály által kivetett adó összegét vitatja az ingatlantulajdonos, a Budapesti Közigazgatási Hivatalnál fellebbezhet.

Ennek csak akkor van értelme, ha az adózó az ingatlan hasznos alapterületének megállapításával nem ért egyet, az utca értékövezeti besorolásával kapcsolatban ugyanis csak az Alkotmánybíróságnál élhet kifogással. A Fővárosi Önkormányzatnál már folyamatban van a bevallást tevő, de luxusadó-hátralékkal rendelkező adózók folyószámláinak leválogatása is. Őket személyes egyeztetésre hívják be, melynek során nyilatkozniuk kell a tartozás megfizetésének módjáról. Ha ezt követően sem tesznek eleget fizetési kötelezettségüknek, az adótartozást pótlékokkal együtt behajtják.