Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Adamnak vége

2006.05.26. 15:51
Az szja-bevallások elkészítése az APEH szerint ma már nem probléma az adózóknak. Ráadásul az adóhatósági adómegállapítást egyébként is kevesen vették igénybe, ezért hamarosan megszűnhet.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal az adóhatósági adómegállapítás (adam) megszüntetését javasolta a törvényelőkészítőnek, de érdemben nem tárgyaltak még róla - erősítette meg a Világgazdaság szerdai értesülését az MTI-nek Vámosi-Nagy Szabolcs. Az APEH elnökhelyettese elmondta: az adóhivatal jelezte, hogy az adam fenntartása jelenlegi formájában nem túl szerencsés, az adatszolgáltatás pontossága kívánnivalókat hagy maga után.

Az szja-bevallások elkészítése Vámosi-Nagy Szabolcs szerint ma már nem probléma az adózóknak, akik a bevallások kétharmadát az adóhivatal honlapjáról letöltött internetes programmal töltötték ki. A munkáltatók is nagy gyakorlatot szereztek 1988 óta, most pedig, hogy havonta kell adatokat szolgáltatniuk a bérekkel kapcsolatos járulékokról, minden számszaki adat rendelkezésükre áll - tette hozzá.

Az adózóknak először 2005-ben volt lehetőségük az adam választására. A szolgáltatás igénybe vételére jogosult magánszemélyek köre igen széles: a főszabály szerint munkáltatótól, kifizetőtől származó jövedelemmel rendelkező magánszemélyek választhatták - kivéve egyes kedvezmények igénybe vétele esetén -, ennek ellenére tavaly és az idén is kevesebb mint tízezren vették igénybe.

Tavaly az adam körében az adózói észrevételek alapján 572 módosított adómegállapítás készült, az ezekre tett kifogások nyomán 44 határozatot adtak ki az igazgatóságok - derül ki az APEH évkönyvéből. Az adatszolgáltatók által pótlólag benyújtott valamint helyesbített adatszolgáltatások miatt az igazgatóságok tavaly 412 esetben hoztak határozatot.