Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Senki nem hibás a téves adatokért

2004.02.13. 14:41
Kapcsolódó cikkek (1)
Több munkaszerződési hibára derített fényt a Pénzügyminisztérium a decemberi áfa-bevételekkel kapcsolatban, de nem állapított meg személyi felelősséget.
A Pénzügyminisztériumban a decemberi áfa-bevételekkel kapcsolatos vizsgálat konkrét személyi felelősséget nem állapított meg, de több munkaszerződési hibára derített fényt, leginkább a PM, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Magyar Államkincstár közötti információáramlásban - közölte a tárca.

A vizsgálat tárgya az volt, hogy miként kerülhetett tényadat tévesen a december közepén közzétett államháztartási hiányra vonatkozó prognózisba. A PM közleménye szerint a hibák kijavítása megkezdődött.

Téves adatközlés miatti vizsgálat

László Csaba pénzügyminiszter téves adatközlés miatt rendelt el vizsgálatot az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál. A december közepén közzétett államháztartási hiányprognózis részben azért tért el a tényadattól, mert a prognózis készítőinek hibás információja volt a december elején kiutalt áfa-visszatérítések összegéről.

A pénzügyi tárca szerint az ellenőrzésnek arra kellett választ adnia, hogy miként fordulhatott elő, miszerint egy tényadat 35 milliárd forintos hibával került a december közepi államháztartási prognózisba.

A Pénzügyminisztérium 2003. december 16-án azt közölte, hogy az államháztartás múlt év végi GDP-arányos hiánya pénzforgalmi szemléletben 5,2 százalék lesz a tavaly eredetileg előirányzott 4,5 százalékkal szemben. Ez év január 7-én viszont kiderült, a hiány 5,2 százaléknál is nagyobb, végül is a GDP 5,6 százaléka lett.

Még ezen a napon Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette: február 15-i hatállyal meneszti László Csaba pénzügyminisztert és már akkor megnevezte utódját Draskovics Tibor személyében.