Auguszta
-3 °C
2 °C

Milliókba kerülhet a hibás adat

2006.01.16. 08:54
Ügyelniük kell a vállalkozásoknak, hogy a január 31-i határidőig eleget tegyenek a múlt évre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségüknek, hiszen késedelem vagy hibás kitöltés esetén akár milliós nagyságrendű mulasztási bírsággal is szembesülhetnek. Aki mégis túllépi a határidőt, nyújtson be igazolást a késedelem körülményeiről - tanácsolja az adószakértő.

Január végén valószínűleg rohamra kell felkészülnie az APEH-nek, hiszen a hónap utolsó napjáig teljesíthetik a 2005. évre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségüket a kifizetők, ideértve azokat a munkáltatók is, amelyeknél az alkalmazottak nem élnek a munkáltatói adómegállapítás lehetőségével. Elektronikus úton vagy gépi adathordozón számot kell adni az összevont adóalapba tartozó jövedelmekről - külön a bérről -, ezzel kapcsolatban az adóelőleg-alapot és az adóelőleget is fel kell tüntetni. Az adatszolgáltatás ugyancsak vonatkozik a járulékfizetésre, néhány kivételtől eltekintve az egyes külön adózó jövedelmekre, a magánszemély költségnyilatkozatára, valamint arra, hogy az adózó tagja-e magán-nyugdíjpénztárnak.

Százezres tételek

Azoknál a vállalkozásoknál, ahol év közben a nyilvántartásokat, kimutatásokat pontosan és számítógépen vezették, nem okoz túl nagy feladatot ennek megfelelni - véli Zara László. A Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke hozzáteszi: gond elsősorban akkor lehet, ha egy év közbeni kifizetésnél a foglalkoztatott adóazonosító jelét pontatlanul tüntették fel. Ekkor ugyanis az éves adatszolgáltatásnál hibát véthet a vállalkozás, ezt azonban ki lehet küszöbölni, ha az adóhatóság honlapján megtalálható programok segítségével készítik el az adatszolgáltatást.

A tét pedig nagy, hiszen ha késedelmesen, hiányosan, valótlan adattartalommal vagy hibásan teljesíti kötelezettségét a kifizető, akkor tetemes mulasztási bírságot róhat ki rá az APEH. A bírság nagysága részben a kifizető státusának, részben pedig annak függvénye, hogy hány magánszeméllyel kapcsolatban készült hibás vagy a határidőn túli adatszolgáltatás. A bírság maximális mértéke cég esetében személyenként 200 ezer, egyéni vállalkozóknál 100 ezer forint. Így könnyen előfordulhat, hogy egy középvállalatnál akár egynapos csúszást vagy néhány alkalmazottat érintő pontatlan adatszolgáltatást milliós nagyságrendű bírsággal "honorálhat" az adóhatóság.

Nem szigorúak

Tavaly ugyanakkor nem volt jellemző, hogy az APEH a maximális büntetést alkalmazta volna. Hogy mégis mérsékelje ennek az esélyét a határidőn túl adatot szolgáltató, tanácsos egy kérelmet benyújtani a hatósághoz, amelyben igazolja, hogy az adott helyzetben elvárható módon járt el - hívja fel a figyelmet Vadász Iván. Az adókamara alelnöke rámutat arra is, hogy év elején nagy lesz a hajtás a cégeknél: az éves adatszolgáltatás mellett február 15-ig az éves bevallás benyújtásáról is gondoskodni kell, február 13-ig a "normál" ügymenetnek megfelelően többek között a személyi jövedelemadó-előleget és különféle járulékokat kell utalni a hatóságok felé, 20-ig pedig az áfa befizetése és bevallása következik.

Az adatszolgáltatási bonyodalmak a második negyedévtől fokozódnak. A 10 ezer legnagyobb adózónak, a havi és negyedéves bevallásra kötelezetteknek, valamint a kiemelt adózóknak - először az áprilisi időszakra vonatkozóan - havonta elektronikus úton kell teljesíteniük adatszolgáltatási és bevallási kötelezettségüket a magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel összefüggő adókról, járulékokról és számos egyéb adatról. A többieknek 2007. január 1-jével kell csatlakozniuk az új rendszerhez, amelyet eredetileg januárban indítottak volna teljes körűen.