Emőke
-4 °C
9 °C

A KSH módosította a tavalyi GDP-adatokat

2003.12.02. 12:04
A Központi Statisztikai Hivatal a korábban közölt 3,3 százalékról 3,5 százalékra módosította a bruttó hazai termék 2002-es, éves adatát.
A Központi Statisztikai Hivatal a korábban közölt 3,3 százalékról 3,5 százalékra módosította a bruttó hazai termék 2002-es, éves adatát. A kedden közzétett, az idei év harmadik negyedévére vonatkozó GDP-jelentés szerint módosultak a múlt évi negyedéves adatok is.

Gyorsabb volt a növekedés?

Így tavaly az első negyedévben a korábban nyilvánosságra hozott 2,9 százalék helyett 3,1 százalékkal gyorsult a gazdasági növekedés. A második negyedévben a GDP 3,1 százalék volt, szemben a korábban közölt három százalékkal. A tavalyi harmadik negyedév adatát 3,5 százalékról 3,7 százalékra módosították, míg a negyedik negyedévét 3,7 százalékról 3,9 százalékra változtatták.

Ennek megfelelően tavaly az első félévben a gazdasági növekedés a korábban közölt 2,9 százalék helyett 3,1 százalék volt, az első háromnegyed évben pedig 3,1 százalékról 3,3 százalékra változott.

A KSH közlése szerint az adatokat rendszeresen ellenőrzik, amely alapján ezek módosulhatnak. Különösen így van ez a GDP adatoknál, amelyeket rendszeresen, többször is korrigál a hivatal. Végleges számok csak több év után állnak rendelkezésre.