Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A cégek tudta nélkül készülnek önrevíziók

2007.02.21. 07:59
Az elmúlt évben másfélszeresére ugrott az adóhivatalnak beadott önellenőrzések száma, de nem a korábban eltitkolt jövedelmek kifehérítését célzó kedvezményes lehetőség miatt.

Az adóbevallások utólagos módosításának számos oka lehet, önellenőrzést kell végrehajtani már akkor is, ha egy adott időszakra elszámolandó számla a bevallási határidő után kerül elő, mivel az az áfa-, illetve a társasági adókötelezettséget is módosíthatja.

A tavalyi évet megelőzően évente átlagosan 440 ezer önellenőrzési bevallás érkezett az APEH-hoz, 2006-ban azonban már 727 ezer darab. A bővülés oka nem a tavaly júniusban meghirdetett moratórium, amelynek keretében bírság- és pótlékmentesen vallhatták be korábban eltitkolt jövedelmüket a cégek és a magánszemélyek.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a kedvezményes lehetőséghez kapcsolódóan 29 ezer bevallás érkezett. Az önellenőrzést tartó adózók 24 milliárd forintot fizettek be az APEH-nak, de az amnesztiától még további bevétel várható, 6 ezren ugyanis részletfizetést kértek a jövedelmek kifehérítése miatt keletkező adókötelezettségre. Az adóhatóság munkatársai szerint a könyvelők, illetve az adózók - a mulasztási bírságot elkerülendő - akkor is beadják a bevallást, ha a számviteli nyilvántartásokat még nem zárták le az adott időszakra vonatkozóan, és inkább utólag módosítják a leadott bevallást, az önellenőrzés ugyanis jóval olcsóbb, mint a mulasztás.

A könyvelőknek annyira megnövekszik a leterheltségük a bevallási határidők előtt, hogy a nagy sietség, vagyis az időhiány miatt elrontják a bevallásokat - mondta a Napi Gazdaságnak Zara László. A Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Országos Egyesületének elnöke szerint a növekedés oka, hogy az e-bevallás bevezetésével a könyvelők akár az ügyfél tudta nélkül is beadhatják az önellenőrzést.

Az adóhivatal rendszeresen megküldi a cégeknek az úgynevezett adó-folyószámla-kivonatot, amelyen szerepel, hogy az adózó melyik adónemből mennyit vallott, illetve fizetett be, és hogy van-e esetleges túlfizetése vagy tartozása. A kivonatot az ügyfelek többsége át se böngészi, mert nem tudnak kiigazodni rajta. Ezért a könyvelő akár azt is megteheti, hogy az önrevízió keretében keletkezett tartozás kiegyenlítését egy másik adónem túlfizetéséből fedezi, vagyis az adóhatóság felkéri az átvezetésre.

Persze, ha ez nem megoldható és az önbevallás miatt nagyobb összegű adót kell befizetnie a cégnek, akkor kénytelenek szólni az ügyfélnek - tette hozzá az adótanácsadó. Az önellenőrzések nagyobb hányada - általában a fele - az áfához kapcsolódik. A magánszemélyek a cégeknél jóval kevesebbet önrevízióznak, a személyi jövedelemadót érintő bevallások aránya 16 százalék körül mozog.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!