Alfréd
-2 °C
2 °C

Kilencvenmillió dolláros per a magyar állam ellen

2003.05.23. 09:42
A kanadai ADC vállalat a ferihegyi beruházásai kapcsán pert indított Washingtonban a magyar állam ellen. A cég egy vegyes vállalat egyik tulajdonosaként több mint százmillió dollárral szállt be a 2B terminál felépítésébe és üzemeltetésébe. Az Orbán-kormány kártérítés nélkül felmondta a velük kötött szerződést. Most legalább 90 millió dollárt követelnek, ami mintegy 20 milliárd forintos kiadást jelenthet a költségvetés számára.
Legalább 90 millió dollárt követel a magyar államtól a kanadai ADC vállalat a hét közepén Washingtonban megindított per keretében - erősítette meg Hídvégi Gábor, az ÁPV Rt.-hez tartozó Budapest Airport (BA) Rt. vezérigazgatója. Ez forintba átszámítva mintegy 20 milliárdos kiadást jelenthet a költségvetésnek.

Egymásra mutogatnak az állami szervezetek

A magyar állami szervezetek egyike sem tudta pontosan, hogy melyiküknek kell eljárni az ügyben. A Pénzügyminisztérium az ÁPV Rt.-t mint tulajdonost nevezte meg illetékesként. A vagyonkezelő kommunikációs részlege azonban azt közölte, hogy a nemzetközi jogi vonatkozások miatt a Magyar Államkincstárnak kell eljárnia. A kincstár vezérigazgatóságán ugyanakkor nem tudtak a perről és esetleges illetékességükről. Hídvégi Gábor viszont úgy tudja, hogy a pénzügyi tárca vezetője az egyedüli jogosult lépni az ügyben.

A BA Rt. elődcége, az ugyancsak teljesen állami kézben lévő LRI még 1996-ban vegyesvállalatot (FUF Kft.) hozott létre az ADC-vel és a Montreal Airporttal a ferihegyi 2B terminál fölépítésére és üzemeltetésére, a kanadai konzorciumnak 33 százalékos volt a részesedése. A tengerentúli vállalatok 16,7 millió dolláros saját tőkével és 103 millió dolláros szindikált hitellel szálltak be az üzletbe.

A bonyodalmak akkor kezdődtek, amikor az Orbán-kormány 2001 végén egy rendelettel megszüntette az LRI-t, létrehozta a BA Rt.-t, és érintetlenül hagyta a FUF Kft.-t. Ezzel párhuzamosan kártérítés nélkül felmondták az állam és a a papíron még most is működő FUF közötti szerződést. Időközben ugyan tárgyalások kezdődtek a kanadai céggel az ellentételezésről, de azok nem vezettek eredményre.

Túlzott kanadai követelések

"A kanadai vállalat befektetése és jogai érintetlenek" - fűzte hozzá a Financial Timesnak adott nyilatkozatában Hídvégi, aki szerint az ADC annak idején - egy utolsó pillanatban végrehajtott módosítás miatt - a hivatalosan szerepeltetett 16,7 millió dollárnál sokkal kevesebbet fektetett a FUF Kft.-be, ennélfogva most is sokkal kevesebbet követelhet. Hídvégi kifejtette: az elmúlt hónapokban a tárgyaló delegáció megpróbált lépéseket tenni a vitás ügy rendezése érdekében, ám ez a kanadaiak túlzott követelése miatt meghiúsult.

A BA Rt. annak érdekében, hogy Germanwings légitársaság járatát megfelelő körülmények között tudja fogadni - amelynek első gépe tegnap szállt le a légikikötőbe -, megközelítőleg 90 millió forintot fordított az elmúlt három és fél hónapban az I. terminál felújítására.

A 2C terminál 30-60 milliárdba kerül majd

A vezérigazgató szólt a 2C terminál építéséről is, amely mintegy 30-60 milliárd forint közötti beruházást jelent majd, ám ennél pontosabb összeget nem lehet mondani, hiszen egy komoly elemzés elkészítésére a napokban tették közzé a pályázatot. Jelenlegi becslések szerint e terminál mintegy 5,5 millió utast fogadna évente.

A most beindult döntés-előkészítés mintegy 6-11 hónapot vesz igénybe, így a beruházásról a döntés 2004 első felében születhet meg. A BA Rt. idei árbevételi terve 26 milliárd forint, amelynek módosítását semmi nem indokolja. A várható bruttó nyereség körülbelül 5 milliárd forint körül lesz.