Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csúszhat az adócsomag bevezetése

2006.07.13. 07:51
A köztársasági elnök péntekig dönthet arról, hogy aláírja-e a hétfőn elfogadott törvényeket, vagy előzetes alkotmányossági vizsgálatra küldi őket. Ez esetben az intézkedések szeptemberben nem léphetnek életbe, az Alkotmánybíróság ugyanis július közepétől a nyár végéig nem ülésezik.

A pénzügyminiszter szerint a hétfőn elfogadott adótörvény-módosítások mindenben megfelelnek az alkotmányossági követelményeknek. Veres János a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szerdán elmondta: a leginkább kifogásolt minimális adó esetében a cégek kérhetik majd az adóhatóságtól, hogy a minimális adóalapnál kevesebb után adózzanak, mert nyereségük nem éri el annak mértékét.

László Csaba, a KPMG adópartnere szerint a parlament elé került végső törvényjavaslatban az említett eljárásra vonatkozóan nem szerepeltek passzusok, viszont az adózás rendjéről szóló hatályos törvényben szerepelnek ezt lehetővé tévő rendelkezések.

Az elfogadott változat szerint mentességet a jogszabály szerint csak azok a cégek kaphatnak, amelyek előtársaságként működtek, valamilyen kár érte őket, vagy bevételük egyik évről a másikra 75 százalékkal csökkent – mondta lapunknak Oszkó Péter, a Deloitte adópartnere. Oszkó úgy véli, a jogszabály szerint adófizetési kötelezettség alól egyedi mentességet vagyoni helyzete alapján csak magánszemély kaphat, a vállalkozásoknak legfeljebb halasztást engedélyezhetnek.

A köztársasági elnök péntekig dönthet arról, hogy aláírja-e a törvényeket, vagy előzetes alkotmányossági vizsgálatra küldi őket. Ez esetben az intézkedések szeptemberben nem léphetnek életbe, az Alkotmánybíróság ugyanis július közepétől a nyár végéig nem ülésezik. Ha mégis soron kívül foglalkoznának az üggyel, a pénzügyi tárcának elő kellene készítenie egy új jogszabályt az alkotmánybírák határozata alapján. Ezután újabb rendkívüli ülést hívhatnának össze a parlamentben, vagyis a szeptemberre időzített hatálybalépés jövő év elejére csúszhat.