Botond, Mózes
EUR 384,71 Ft
USD 368,75 Ft
12 °C
29 °C

Lemondott az APEH elnöke

2005.02.16. 09:35
Szerdán benyújtotta lemondását az APEH elnöke. A pénzügyminiszter határozottabb és rugalmasabb vezetést vár, ezért elfogadta Király László György lemondását. A távozás lehetséges oka a csatlakozás után felmerült áfaprobléma. A PM szerint az APEH vezetése nem észlelte időben, hogy kevesebb lehet a bevétel.
Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke a pénzügyminiszterrel folytatott egyeztető megbeszélést követően szerdán benyújtotta lemondását Draskovics Tibornak - tájékoztatta a tárca sajtóosztálya az Indexet. A pénzügyminiszter Király László György döntését elfogadta. Az Index információi szerint néhány napja merült fel Király László György távozása.

Egy hatékonyabb, dinamikusabb vezetőt szeretnénk az APEH élére, Király László György talán érzékelte, hogy az ő mentalitása "inkább tudós, mint menedzser típusú" - jelentette ki a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. A lemondás mindezzel együtt Király László György személyes döntése volt - hangsúlyozta Katona Tamás.

Katona Tamás nem kívánta elmondani, mikor merült fenn először az elnök távozása.

Megvan az utód

Az APEH elnökei
Sütő Dezső - 1987-1991
Minarik György - 1991-1994
Pitti Zoltán - 1994-1996
Kékesi László - 1997-1998
Simicska Lajos - 1998-1999
Vida Ildikó - 1999-2002
Király László György - 2002-2005

A tájékoztatás szerint Draskovics Tibor egyetért azzal, hogy szem előtt tartva az adófizetők érdekét, határozottabb, dinamikusabb, rugalmasabb, a változó körülményekre gyorsan reagáló ellenőrzési tevékenységre van szükség. Ez megköveteli a hivatali vezetés megújulását is.

Draskovics Tibor továbbra is számít Király László György munkájára. Arról, hogy a volt elnök hol folytatja tevékenységét, később születik döntés. Király László György 2002 óta áll az APEH élén, előtte Bács-Kiskun megyei igazgató volt 1996-2002 között.

A pénzügyminiszter Szikora Jánost, az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóját kívánja kinevezni a hivatal élére. A közgazdász-jogász diplomával rendelkező Szikora a PM szerint megfelel a határozottabb vezetést célzó elvárásoknak. Szerdán Szili Katalinnál, az Országgyűlés elnökénél kezdeményezték bizottsági meghallgatását.

Szikora Jánost az Index még nem tudta elérni, mert az igazgató péntekig szabadságon van. Király László György nem kívánt nyilatkozni lemondásával kapcsolatban.

Lehetséges okok

Decemberben Draskovics Tibor bejelentette, hogy az APEH dolgozói a törvényben szereplő maximum két havi prémium helyett csak két heti jutalmat kaphatnak. A pénzügyminiszter akkor elmondta, hogy bár alapvetően megfelelőnek tartja a Hivatal dolgozóinak munkáját, a jövőben lényegesen többet vár az APEH apparátusától, vezetésétől az állami bevételek növelése érdekében.

Egy másik lehetséges konfliktust az áfabevételekkel kapcsolatos vita jelenthette az uniós csatlakozás után. A probléma lényege, hogy a csatlakozással megváltozott az importált áruk forgalmi adójának behajtása. Korábban ez úgy zajlott, hogy a vámeljárás során megállapították az adó összegét, majd ezt lényegében azonnal behajtották. Az úgynevezett adókivetéses eljárás helyett azonban a csatlakozást követően önbevallás alapján kell hosszabb, 45 napos határidő alatt fizetni. Az új szabályok hatására a csatlakozást követő első hónapokban, májusban és júniusban jelentősen elmaradtak az áfabevételek a várttól.

A bevételek tervezése ugyan a PM feladata, de annak során az APEH véleményét is kikérik, a bevételek realizálásának ellenőrzésében pedig már meghatározó az adóhatóság szerepe. Így az ügy egyértelmű feszültség-gócot jelentett az intézmények között.

Nem, de mégis

Katona Tamás, a PM politikai államtitkára a szerda délben tartott rendkívüli sajtótájékoztatón először úgy fogalmazott, hogy meggyőződése szerint az APEH-elnök döntésében nem játszott szerepet az uniós csatlakozást követő áfaprobléma, de többszöri kérdésre végül elismerte: "nem észlelte időben az APEH vezetése a május elsejével előállt új helyzetet", a tételes ellenőrzés, egy kicsit rugalmasabb hozzáállás pedig segített volna az ügyben. Az adóhivataltól elvárható, hogy a rendelkezésére álló eszközök, adatok segítségével határozza meg minél pontosabban az ellenőrzés szempontjából fontos területeket - hangsúlyozta. Katona Tamás a leendő lehetséges célcsoportok között említette az áfabevallásokat, valamint a járulékbefizetések tételes ellenőrzését.

Az államtitkár ugyanakkor nem tudott válaszolni az Index azon kérdésére, hogy az adóhivatal éves ellenőrzési terveivel kapcsolatban a tárca emelt-e a korábban kifogást, kérte-e azok kiegészítését, illetve arról sem tudott adatokkal szolgálni, hogy az APEH teljesítette-e a saját terveiben szereplő ellenőrzési bevételi irányzatokat. Csere csak később

Az APEH leendő elnökére tett javaslatot az ÁSZ elnöknek is véleményezni kell, és egyelőre az országgyűlési bizottság előtti meghallgatás időpontja sem ismert. Katona Tamás szerint ennek köszönhető, hogy a lemondásról szóló közleményben nem szerepel annak hatálya, Király László György utóda kinevezéséig betölti tisztségét.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek