Valér
2 °C
8 °C

Áder: a kormány ne fogjon bele átfogó adóreformba!

2005.06.26. 12:43
Áder János, a Fidesz frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján felszólította a Gyurcsány-kormányt, hogy radikális adóreformba, az adórendszer átfogó átalakításába már ne fogjon bele. Az ellenzéki politikus úgy gondolja, hogy 2006. májuséában már nem Gyurcsány lesz a kormányfő, így felesleges ötéves terveket készítenie.

A Fidesz frakcióvezetője vasárnapi tájékoztatóján arra szólította fel a kormányt, hogy ne készítsen átfogó adóreformra vonatkozó terveket. "Radikális adóreformmal, az adórendszer átfogó átalakításával pedig már ne próbálkozzon ez a kontár kormány, mert úgy sem fog sikerülni. Mindent, amihez eddig nyúlt, elrontotta, ez sem fog sikerülni nekik, se tehetsége, ideje se nagyon van már rá, ezért várjuk meg ezzel (...) a következő parlamenti választásokat, várjuk meg, amíg új kormány alakul, amely hitelesen és szakértő módon tud az adócsökkentés kérdésével is foglalkozni" - mondta Áder János.

"Gyurcsány a következő tíz hónapra tervezzen

A politikus azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök szombaton az MSZP országos választmányi ülésén bejelentette, hétfőn a parlamentben előterjeszti a 2006. és 2010. közötti időszakra vonatkozó adócsökkentési javaslatait, hangsúlyozta: azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy ezt ne tegye meg, tervezzen csak a következő 10 hónapra, mert 2006. májusától nem ő lesz Magyarország miniszterelnöke, így fölösleges ötéves terveket készítenie.

"Az adócsökkentés programja pedig láthatóan a következő polgári kormányra marad" - tette hozzá. Áder János azt javasolta a kormányfőnek, hogyha csak az áfa csökkentésére akarnak koncentrálni, akkor fogadják el a Fidesz korábbi javaslatát, amely szerint 5, 10, és 19 százalékos lenne a három áfakulcs, a közüzemi díjakat, valamint a gázt és villanyáramot 10 százalékos áfa terhelné.

Álláspontja szerint ennek bevezetésével, a kormány jóvátehetne valamit abból, amit az adófizetők ellen tett, hiszen tavaly és idén is 500-550 milliárdot vett ki a zsebükből. Mint mondta, a javaslat elfogadása jelentős teherkönnyítést jelentene.

A frakcióvezető arra a kérdésre, hogy mivel kompenzálnák a kieső bevételeket, azt mondta: ha már a kormány úgy döntött, hogy eladja Budapest Airport Rt.-t, akkor azt megfelelő értéken, az ÁPV Rt. bevételeként tervezett 60 milliárd helyett 200 milliárd forintért kellene értékesíteni, ez lehetne az egyik forrás. Másrészt pedig olcsóbb államra van szükség, hiszen a kormány 30 ezer "pártkatonát" vett fel az államigazgatásba, amely 100-150 milliárddal terhelte meg a költségvetést.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány eddig minden évben adócsökkentésről beszélt, azonban ennek mindig adóemelés vagy új adónem bevezetése lett a vége. A kormány három éve "játssza ugyanazt a műsort", amivel azonban Gyurcsány Ferencnek "a Fővárosi Nagycirkuszban kellene fellépnie, nem az Országgyűlésben" - jegyezte meg.

Áder János arra a kérdésre, mi a véleménye a kormányfő javaslatáról egy átmeneti uniós költségvetésre, azt mondta: bízik abban, hogy a volt magyar miniszterelnökök és a jelenlegi kormányfő találkozóján Gyurcsány Ferenc pontosan kifejti álláspontját. Jelezte ugyanakkor, hogy az indítványt "jószándékú, de mégis inkább kampányízű javaslatnak" tartja.