Sokan fognak levelet kapni az APEH-től

2008.09.25. 16:17
Már több mint félmillióan kaptak levelet az APEH-től olyanok, akik az adóhivatal kimutatása szerint tavaly legalább egy adónemben legalább ezer forinttal tartoztak az államnak, vagy késedelmi pótlékot szabott ki rájuk az adóhatóság. Aki nem ért egyet az értesítéssel, az írjon levelet, mondják az APEH tisztségviselői.

Csaknem 1,2 millióan kaptak, illetve kapnak október végéig egy levelet az APEH-től, amelyben adófolyószámlájukról tájékoztatja őket az adóhivatal. Azoknak a postaládájában lesz levél, akik tavaly év végén legalább 1000 forinttal tartoztak az állami adóhatóságnak, illetve késedelmi pótlékot szabott ki rájuk az adóhivatal. Eddig az érintettek közel felének, 550 ezer magánszemélynek postázta az APEH az értesítést - mondta Polgár Péter elnökhelyettes egy mai sajtótájékoztatón.

Akik elektronikus úton nyújtották be adóbevallásukat, azokat nem postai úton keresi meg a hatóság: ők e-mailt kapnak arról, hogy elektronikus úton lekérdezhetik folyószámlájukat.

A hatóság illetékesei sem titkolták, hogy nézeteltérések, hibák előfordulhatnak, de a vitatott ügyek mielőbbi megoldásában kérik az érintettek közreműködését. Telefonálás, illetve az ügyfélszolgálatok személyes felkeresése helyett célravezetőbb, ha egy levelet küldenek az APEH-nek azok, akik szerint valami nem stimmel az értesítéssel. Az APEH honlapjáról letölthető egy erre szolgáló formanyomtatvány, de az ügyfélszolgálatokon és az okmányirodák egy részében is beszerezhető ez a dokumentum - de ez csak egy segédeszköz, nem kell feltétlenül ilyen módon közölnie mondanivalóját az illetőnek az adóhivatallal. Egy szó, mint száz: a levélben érdemes leírni az adófolyószámlát a beazonosítás miatt; azt, hogy mivel nem ért egyet az adózó; azt, hogy milyen dokumentumok fénymásolatát csatolja leveléhez; és tanácsos megadni a napközbeni elérhetőséget is - magyarázták az APEH tisztségviselői.

Az akár az adóhivatal tévedéséből, akár az adózó feledékenységéből előálló vitás ügyeket így igyekszik megoldani a hivatal. Elismerték, legtöbben vélhetően illetékügyekben fognak majd levelet írni az APEH-nek.  • Hírek
  • Hírek