Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Időt nyertek az e-adózók

2005.12.14. 08:27
Májustól minden cégnek elektronikusan és havonta kell megküldenie az adóhatóságnak a munkáltatói adatokat. Az eredeti tervekkel szemben az evázók mégsem válnak negyedéves bevallókká jövőre.
Kedden végül megszavazta az országgyűlés azt a költségvetéshez benyújtott módosító indítványt, amely az adózás rendjéről szóló törvény keretében rendezi az elektronikus munkáltatói adatszolgáltatás, illetve adóügyintézés bevezetését. Az eredeti szándék szerint januártól minden cégnek elektronikusan és havonta kellett volna megküldenie az adóhatóságnak a munkáltatói adatokat; a módosítás értelmében erre négy hónapos csúszással, vagyis először május 12-én kerül sor a havi és negyedéves bevallók, illetve 2007 januárjában a többi adózó esetében.

Az elektronikus ügyintézéshez az okmányirodáknál regisztrálhatják majd magukat a cégek, ennek időpontjáról az APEH elnöke értesíti majd az adózókat. A regisztrációt a cégek könyvelői is intézhetik, amennyiben már szerepelnek a központi nyilvántartásban. A módosítás arról is rendelkezik, hogy az eredeti tervekkel szemben az evázók mégsem válnak negyedéves bevallókká jövőre, hiszen akkor már májustól az ő több mint százezres táborukkal bővülne a havi adatszolgáltatásra kötelezettek köre, ami a módosítással az adóhatóság szerint 30 ezer cégből áll majd. (Ehhez jön hozzá az a tízezer adózó, amelyik már ma is elektronikusan teljesíti adóadminisztrációs kötelezettségeit.)

Az adóügyi szakmai szervezetek szerint több ponton is megbukhat a havi adatszolgáltatásra történő átállás. Szerintük sem az adóhatóság, sem a cégek zöme nem lesz megfelelően felkészült az átállás időpontjára, a kisebb vidéki irodáknak pedig akár több százezer forintos támogatásra lenne szükségük a feltételek megteremtéséhez (az APEH 5 milliárd forintot szán a szükséges fejlesztésekre). Emellett a regisztráció szabályozása is visszaélésekhez vezethet és komoly torlódást okozhat. Problematikus továbbá, hogy késik a munkáltatói adatokra vonatkozó APEH-es formanyomtatvány végleges változata, amely szerint át kell majd alakítani a bérszámfejtési szoftvereket. A jogszabály szerint ugyanis visszamenőlegesen is havi bontásban kell majd közölni a 2006-os adatokat, a be- és kilépések miatt pedig már január elején is szükség lehet az átalakított szoftverekre.